STARO SARAJEVO —Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak,drugi gradonačelnik

Mehmed beg

Sarajevo je za vrijeme Osmanlija,imalo svoje šeher-ćehaje,koji su vladali,odnosno rukovodili gradom.U doba vladavine Austro-Ugara,pojavila se titula gradonačelnika,koji su u tom periodu,prije 100 i više godina,na svoj način i uz pomoć saradnika razvijali tadašnje,kako su ga zvali njegovi posjetioci,lijepo Sarajevo.

Nakon što je prvi sarajevski gradonačelnik Mustaj-beg Fadilpašić,poslije skoro 15 godina vladanja,preselio na bolji svijet,iza njega je ostala upražnjena stolica.

—Bilo je pitanje koja bi ličnost mogla nastaviti ekspanziju Sarajeva,a kao najbolje rješenje,izabran je Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak.Rođen je 1839. u Vitini kod Ljubuškog,po čemu je poslije i dobio nadimak,a poticao je iz ugledne porodice Kapetanovića.Nakon njegovog imenovanja,zapisano je da je u Sarajevu izabran jedan od najuglednijih muslimanskih prvaka tog doba,koji je imao rijetke vještine u odnosu na ostale Bosance,kao što su vojničke i književne—govori arhitekta Mufid Garibija.

Ljubušak je završio Medresu i bio publicist zbog čega je uživao veliku popularnost.Kao mlad,pokazao je velike afinitete i za učenje jezika,pa je brzo savladao turski,arapski i perzijski.Znanja i iskustva u to doba sakupljala su se na putovanjima,a Mehmed-beg je kroz svoj život prošao Italiju,Austriju,Mađarsku,Grčku,Egipat,Carigrad,Bukurešt…Nije se stidio svog identiteta pa je ponosno nosio svoj fes,kojim je propagirao bošnjaštvo.

—Bio je oženjen ženom iz porodice Mustaj-paše Babića,porodice koja je i danas Sarajlijama poznata po tome što je iza sebe ostavila bogatstvo u nekretninama.Kao bitna historijska ličnost,znao je kojim pravcem treba ići razvoj grada kako bi opravdao očekivanja onih koji su vjerovali da je on jedini zaslužni nasljednik—ističe Garibija.

Osim što je bio školovan,Ljubušaka je krasila i ljubav prema vojsci pa je dobio mnoge ordene,ali i čin majora.Prije dolaska u Sarajevo,bio je kajmakam u Stocu,Ljubuškom,Foči i Trebinju,a poslije je postao i član turskog parlamenta u Carigradu.

Ljubušak je bio vlasnik i glavni urednik sedmičnog lista „Bošnjak“,autor je djela „Narodno blago“ i „Istočno blago“.Bio je izuzetno religiozan i brižan prema muslimanima.

–Tako je prije dolaska na mjesto gradonačelnika napisao brošuru „Šta misle muhamedanci u BiH“,aludirajući na tadašnje muslimane.Napisao je i junačku pjesmu „Boj nad Banjom Lukom“,a mnoge poslovice i izreke preveo je s orijentalnih jezika—dodaje Garibija.

Autor:A.Nalo-Avaz

1546 Posjeta 1 Posjeta danas