Pet uhapšenih zbog zločina u logoru Dretelj

 

Petorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) uhićena su pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine počinjene u zatočeničkom logoru Dretelj kod Čapljine, potvrdilo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Po nalogu Suda BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Ljubuškog, Širokog Brijega, Čapljine i Mostara uhitili su M. H. (67), I. M. (64), M. N. (54), J. M. (48) i T. R. (45).

Tužiteljstvo BiH sumnjiči ih za protuzakonita uhićenja, zlostavljanja i pljačku civila, kao i za silovanje žena srpske nacionalnosti.

Uhićeni su pod sumnjom da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Nakon ispitivanja, Tužiteljstvo BiH će odlučiti hoće li od Suda BiH zatražiti da im odredi pritvor.

Zatočeni Srbi i Bošnjaci

Logor Dretelj su u bivšoj vojarni JNA 1992. godine uspostavili pripadnici HOS-a i tamo su tada bile zatočene uglavnom osobe srpske nacionalnosti.

Upravu nad logorom kasnije je preuzeo HVO, a u vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba 1993. i 1994. godine bio je mjestom u kojemu su u neljudskim uvjetima držane tisuće zatočenih Bošnjaka.

Zločini počinjeni u logoru Dretelj sastavni su dio optužnice podignute pred Međunardnim kazenim sudom za bivšu Jugoslabviju (ICTY) protiv Jadranka Prlića i ostalih čelnika nekadašnje Herceg-Bosne.

Izvor: Agencije, Al Jazeera

1020 Posjeta 1 Posjeta danas