ZAIMBEG SELIMIĆ

Konjanici

Napomena:Ovaj tekst sam dobio od g.Mugdima Mesihovića na čemu se iskreno zahvaljujem!Tekst je nastao „na osnovu predanja o rodu Selimić,pripremio Zaimbegov praunuk Nermin 1999.godine“

Zaim Selimić je,pored četiri sestre,bio jedini sin u porodici.Naslijedio je nešto imetka od oca i uspješno se bavio trgovinom.Oženio se Nailom,kćerkom uglednog Sulejman-paše Pivodića.Punac mu je poklonio jedno unosno imanje.Ovim poklonom još više se povećao imetak Zaima Selimića.Često je putovao u druge krajeve i posebno u Stambol i uskoro se obogatio.

U to vrijeme,Zaima su zvali agom-kao uspješnog i bogatog trgovca.

U braku sa Nailom Pivodić,Zaim je imao šest sinova i četiri kćeri.Sinovi su se zvali:Muhamed,Sulejman,Džemil,Hilmo,Rifat i Sejfudin,a kćeri:Hasiba,Nasiba,Mahbuba i Hidajeta.

Zaimaga je svoje sinove jedno vrijeme školovao u Istanbulu,u „Sultanija“ mektebu.Jednom prilikom je poveo i ostale članove porodice sa sobom u Istanbul da se vide sa sinovima.U Istanbulu se porodica Selimića zadržala oko devet mjeseci.

Kad je Turska(Osmansko carstvo.napomena K.M.) vodila rat u Tesaliji,njen vladar sultan Fatih(Abdulhamid II(1876-1909),napomena K.M.) se našao u teškoj materijalnoj situaciji.O tome je Zaimagi pričao njegov punac Sulejman-paša Pivodić,koji je u ono vrijeme važio za dobro obaviještenog čovjeka o političkim zbivanjima.Zbog toga se Zaimaga odluči da novčano pomogne sultana Fatiha(Abdulhamida II).

O tome,kako je bio običaj u to vrijeme,narod je spjevao:

Ode beže iz Ljubuškog grada

I povede Muhameda sina

Muhameda od sedam godina

Nasu punu čantru blaga

Da daruje Edhem-pašu mlada.

 

Dok je paši ruci pristupio

Tri puta je zemlju poljubio

Paša ga je primio

I za blago zahvalio…

Poslije povratka iz Turske(Osmanskog carstva) u Ljubuški,Zaima Selimića pozvaše ponovo u Istanbul,pred sultana Fatiha(Abdulhamida II) i tom prilikom mu uručiše nikšane(ordenje) sa dijamantima i berat kojim mu se dodjeljuje titula bega.

Povratak Zaimbega Selimića narod je opjevao:

Ljubušaci razvijte barjake

Probrišćani(Pobrišćani) metite sokake

Kud će beže Zaimbeže

Kud će proći sa Muhamedom sinom

I na prsima nikšanom.

P.S.Više o Zaimbegu Selimiću u knjizi dr.Halida Sadikovića:“Iz prošlosti Ljubuškog“ ili na www.ljubusaci.com(Kolumne-dr.Halid Sadiković!

Priredio:Kemal Mahić

1839 Posjeta 1 Posjeta danas