Hercegovina: U godinu dana pet solarnih elektrana

solarni

U protekloj godini u Hercegovini je otvoreno pet solarnih elektrana, a na stolu Regulatorne agencije za energetiku su još četiri zahtjeva.

U zadnje vrijeme je uočen trend izgradnje elektrana jer se dobivaju određeni poticaji za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora“, rekao je Nebojša Šušić, direktor Sektora za dozvole i tehničke poslove u Regulatornoj agenciji za energetiku RS, izvještava ATV.

Najveća u Republici Srpskoj je elektrana obitelji Nosović iz Bileće. Prostire se na deset tisuća kvadrata, a njena izgradnja koštala je 700 tisuća maraka. Ipak, novac se, kažu, brzo vraća. A i proizvodnja je na zavidnom nivou.

Na godišnjem nivou od 340 tisuća kilovatsati, što znači da bi mogli na dnevnom nivou da snadbjevamo električnom energijom oko 70 domaćinstava“, objasnio je Trifko Nosović, vlasnik solarne elektrane “Solar 1“. Dodaje da struju prodaju Elektroprivredi Republike Srpske, a godišnje zarade oko 120 tisuća maraka.

Sve je više i domaćinstava koja na krovove kuća postavljaju solarne panele. Uštedi se i do dvadesetak maraka struje mjesečno, kaže Miloš Lero. I on je podigao mini elektranu koja hrani obitelj.

Na solarnu energiju prešao je i trebinjski Dom umirovljenika, a i Regulatorna komisija za energetiku napravila je mini centralu na svojoj zgradi.

Po zakonu svi proizvođači dužni su idućih 15 godina struju iz obnovljivih izvor plasirati Elektroprivredi Republike Srpske, a onda će kažu moći na slobodno tržište.

tacno.net, croenergo.eu

1021 Posjeta 1 Posjeta danas