JABUKOVO SIRĆE

sirce

Salate ne mogu da se zamisle bez sirćeta,a najbolje od svih je jabukovo,koje je istovremeno i izvanredan lijek.Stručnjaci smatraju da jabukovo sirće treba da postane dio svakodnevne ishrane.Da bi ispoljilo svoju ljekovitost treba da se uzima svakodnevno,i to kao rastvor od dvije kašike sirćeta u mlakoj,predhodno prokuhanoj vodi u koju se dodaju i dvije kašike meda.

Ovako spremljen eliksir pomaže kod bolesti grla,neurednog varenja,slabe cirkulacije i metabolizma.Ali preporučuje se i kod bolesti srca,bubrega i krvnih sudova.Potvrđeno je da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak,a istovremeno čuva i vitku liniju.Prelaskom na zdravu ishranu i redovnim konzumiranjem sirćeta čisti se organizam,a ispiranje grla nerazblaženim jabukovim sirćetom veoma je efikasno kod prvih simptoma prehlade.

Za svrab na koži preporučuje se trljanje razblaženim sirćetom,što,inače,prija i zdravoj koži.Ovakve kisele kupke daju koži mehkoću,vlažnost i rumenilo.U vidu obloga jabukovo sirće primjenjuje se i kod proširenih vena.

U ishrani sportista i onih kojima je za posao ili rad  veoma važne koncentracija i usredsređenost jabukovo sirće i njegova kombinacija sa medom,trebalo bi da zauzmu posebno mjesto.Ovo se preporučuje jer je sirće prebogato kalijumom koji utiče na rad mišića i nerava,kao i u biokemijskim procesima na nivou ćelije.Stoga,ukoliko osječate slabost,pospanost,grčeve i bolove u mišićima,a isključena je mogućnost da se radi o nekoj bolesti,najvjerovatnije vam nedostaje kalij.Terapija sa sirćetom i medom vrlo brzo će to i pokazati.

Zavisno od zdravstvenih tegoba,jabukovo sirće može da se primjenjuje na različite načine:

Protiv kroničnog umora treba pomiješati tri kašičice jabukova sirćeta sa šoljom meda i to sve sipati u teglu.Svako veče pred spavanje uzimati po dvije kašičice ove mješavine.Osim ovoga,postoji i drugi način njegovog konzumiranja.Kašičica sirćeta može da se sipa u čašu vode i pije za vrijeme ručka.

Za snižavanje krvnog pritiska treba tri puta dnevno piti čašu vode sa dvije kašičice jabukovog sirćeta.

Protiv glavobolje treba popiti čašu vode u kojoj su razmućene dvije kašike meda i dvije kašike jabukovog sirćeta.

Protiv bolova u sinusima treba na svaki sat,sedam puta,popiti čašu vode,u kojoj je razmućena kašičica jabukovog sirćeta.

Za mršavljenje svakog jutra na prazan želudac treba popiti čašu vode sa jednom do dvije kašičice sirćeta.Ili,uz svaki obrok popiti čašu vode sa dvije kašićice sirćeta.Tretman traje dva mjeseca,a gubitak kilograma se postiže zato što jabukovo sirće utiče na brže sagorjevanje suvišnog masnog tkiva.

Za ispiranje grla treba u čašu vode sipati kašičicu sirćeta i na taj način ispirati na svaka dva sata.

Kod bolova u zglobovima treba bolna mjesta u toku noći obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sirćetom.Odozgo staviti suhu flanelsku krpu.Uz to,uz svaki obrok treba popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta.

Kod opekotina treba staviti jabukovo sirće na opečeno mjesto,nekoliko puta na dan.To će spriječiti pojavu plika i ublažiti bol.

Kod ekcema oboljela mjesta treba mazati jabukovim sirćetom četiri puta na dan i tri puta tokom noći.Ekcem,praćen svrabom ubrzo će nastati.

Kod proširenih vena svakog jutra i večeri kožu preko proširenih vena treba istrljati čistim jabukovim sirćetom.Osim toga,treba i dva puta dnevno popiti čašu vode sa dvije kašičice sirćeta.Terapija traje mjesec dana.

Izvor:Novosti plus

1383 Posjeta 1 Posjeta danas