Bh. inovatori nagrađeni zlatnim medaljama u Kini

sasenko_sadikovic_2016_001

Jedan od najboljih rezultata, za više od dvije decenije promotivnih nastupa širom svijeta, ostvarili su članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine, AIBIH, na jučer završenoj izložbi u kineskom gradu Kunšan, „jednom od ekonomski najuspješnijih oblasno-upravnih centara u Kini“.

Nagrađeno je svih šest inovacija, i to uistinu vrijednim medaljama: dvije zlatne i četiri srebrene!

Zlatne medalje dobili su dr. sc. Zehrudin Osmanović, vanredni profesor na tuzlanskom Tehnološkom fakultetu i Zoran Kutle iz Širokog Brijega. Dr. Osmanović je predstavio inovaciju koja omogućava da se postupkom konverzije dobije beton iz zagađujućeg hemijskog otpadnog taloga, koji nastaje proizvodnjom soli i sode. Talog se odlaže u udolinama, koje se vremenom pune i povećavaju toliko da se nazivaju „bijelim morima“. Radi se o problemu rasprostranjenom širom svijeta, pa je razumljvo što je Osmanovićeva inovacija dobila najviša priznanja na svim izložbama na kojima je promovirana ove i prošle godine.

Zoran Kutle je izumio uređaj i metodu za vađenje potonulih plovila u roku od nekoliko sati po potonuću! Ova naizgled jednostavna ideja zasniva se na polukružnoj cijevi prišvršćenoj na platformu kroz koju prolazi plastični kanap dug više kilometara (najmanje dvije dužine od površine vode do mjesta gdje se nalazi potonulo plovilo). U slučaju potonuća, na SOS poziv brzo stiže brod za spasavanje, čijim se želičnim užetom, pomoću kolotura, zamijeni PVC kanap, i izvuče brod na površinu, gotovo neoštećen.

Osmanovićev sugrađanin i akademski kolega dr. sc. Fikret Alić Tuzla, vanredni profesor na Mašinskom fakultetu, dobio je srebro za inovaciju koju je nazvao „samoadaptivni toplotni izvori“. Radi se o prenosnicima električne energije koji se samostalno podešavaju prema potrebama prostornog, vremenskog i vrijednosti temperature potrošnog tijela. U prvom slučaju, toplina se emitira samo onim dijelom površine koja je jednaka površini tijela koje se zagrijava. Kod vremenske adaptacije, toplina se emitira u potrebnim intervalima, a u trećoj varijanti, toplotni izvor daje onoliko energije koliko je potrebno za odgovarajuću visinu temperature.

Srebrenu medalju dobio je i Borko Babalj, iz Trebinja, za hermetičnu pepeljaru, iz koje ne izlazi neprijatni dim cigarete, niti još neprijatniji smrad opuška, koji se automatski ugasi u pepeljari, zbog pomanjkanja kisika.

Preostale dvije srebrene medalje dobili su Ivan Milićević, iz Posušja i Sašenko Sadiković, iz susjednog Ljubuškog. Ivanova inovacija odnosi se na pčelinje saće, koje je praktično neuništivo. Saće je promovirano na više svjetskih zložbi, ove i prošle godine, a o njegovim vrijednostima svjedoči, tako reći, svakodnevno zanimanje pčelara iz cijelog svijeta! Ivan će ih uskoro obradovati viješću da – samostalno pokreće proizvodnju!

Za razliku od saća, veliko je pitanje kada će Sašenkova inovacija ući u primjenu. Radi se o uređaju za istraživanje fosilnih goriva, opremljenom svom visinom balonima, koji se napušu čim svrdlo probode koru naftnog ili plinskog ležišta, i tako spriječi razornu erupciju. Da je „Britiš petrol“ imao ovakav uređaj u Meksičkom zaljevu, 20. aprila 2010. godine, bila bi spriječena erupcija nafte koja je, po procjenama stručnjaka, izazvala štetu u vrijednosti 60 milijardi dolara.

(NKP.ba)

1032 Posjeta 1 Posjeta danas