Na tržnicama sve voće uvozno osim jabuka

Nekada zemlja razvijene poljoprivrede, Bosna i Hercegovina danas potrebe za voćem i povrćem zadovoljava uglavnom uvozom.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u jedanaest mjeseci prošle godine uvoz voća bio je 50 posto veći od izvoza. BiH je u navedenom razdoblju izvezla 42,993.358 kg voća ukupne vrijednosti 105,862.865 KM, dok smo ga uvezli 165,499.960 kg ukupne vrijednosti 145,533.365 KM.


Iz Italije 30 milijuna KM

Najviše voća BiH je uvezla iz Italije, i to gotovo 30 milijuna KM, potom Slovenije, slijedi Turska, Nizozemska, Grčka, na 6. mjestu je Hrvatska, slijedi Belgija, zatim Srbija, Makedonija te na 10. mjestu Poljska. Odgovor na pitanje kakvog su podrijetla voće i povrće na tržnicama te koji je udio domaćih proizvoda na policama N1 je potražio kod samih prodavača, a njihovi odgovori su, u najmanju ruku, iznenađujući. Naime na tezgama na tržnicama, gdje građani očekuju najviše domaćih proizvoda, domaćeg voća praktično i nema.
“Mandarine, šipak, crvene naranče uglavnom dolaze iz Italije. Jabuka je naša domaća, limun je turski, a ove ekstra naranče su španjolske”, glasio je prvi odgovor. Potom: “Italija i Španjolske, uglavnom. Ali, po mojoj procjeni, oko 90% Turska.” Treći odgovor je glasio: “Italija i Španjolska. Domaće slabo. Domaće su uglavnom jabuke i mandarine”. Četvrti anketirani prodavač je kazao kako voće uglavnom uvoze jer je domaće prošlo. “Ima domaćih jabuka, mandarina je prošla. Prema tome, Turska, Italija, Španjolska”, kazao je.


Uvozni lobi

Ovakvom situacijom ogorčeni su domaći poljoprivrednici. Kažu kako im država ne omogućava da budu konkurentni uvoznicima. “Trenutačno je situacija katastrofalna. Pozicija je nikakva. Ovo je El Dorado, ovdje se ne zna ni tko pije ni tko plaća. Uvozni lobi uništava naše proizvođače, domaća proizvodnja je nekonkurentna u odnosu na njih. Tako da naša proizvodnja svakim danom tone i sve više propada. Država treba stati iza proizvođača i zaštititi domaću proizvodnju te što više sredstava ubaciti u poticaj poljoprivredi”, kazao je za N1 Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH. Kad je riječ o izvozu, najviše voća izvezli smo u Srbiju, potom Rusiju, Švedsku, RH, Njemačku, Tursku, Austriju, Mađarsku, Švicarsku i Sloveniju.
Lj.Vidačak/Vecernji.ba, Radio Ljubuski

975 Posjeta 1 Posjeta danas