Potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorijama, javnom prijevozu, vozilima

Potpuna zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima na području Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi stupiti na snagu u ovoj godini.

Aida Ramić-Čatak, federalna koordinatorica za kontrolu duhana i pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, pojasnila je za Radiosarajevo.ba kako se trenutno nalaze u fazi iščekivanja prihvaćanja formalne procedure novog Prednacrta zakona o ograničenoj upotrebi kontrole duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Prednacrt bi trebalo prihvatiti Federalno ministarstvo za zdravstvo.

”Tekst novog zakona je harmoniziran u većoj mjeri trenutnim vrijedećim direktivama EU o kontroli duhana i okvirnoj konvenciji o kontroli duhana. Prije slanja zakona u proceduru usvajanja, on je morao proći instance javne rasprave, odnosno mišljenja javnih ustanova na nivou Županija i Federacije što je urađeno u skladu s radom Federalnog ministarstva za zdravstvo i očekuje se implementacija tijekom ove godine”, rekla je Aida.

Novi zakon, koji su podržali Svjetska banka kao i Nevladina organizacija PROI, predstavlja značajan iskorak u odnosu na prethodni koji je rađen 1998. godine.

Mnogo stvari promijenjeno je u ovome tekstu koji je, kako kaže, sada usklađen sa spomenutim dokumentima i vrlo je sličan zakonima koje imaju zemlje u regiji.

”To je zakon kojim mi želimo zaštiti zdravlje cijelog stanovništva u FBiH, dakle, pomoći nepušačima i pušačima. Nepušačima želimo pomoći da uvođenjem kompletne zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima, dobiju sigurnu efikasnu zaštitu od posljedica pasivnog pušenja što u prethodnom zakonu nije kompletno postignuto”, kazala je Ramić-Čatak, istaknuvši kako su pušačke prostorije postale dio svakodnevice koje žele sada eliminirati uvođenjem novog zakona.

”Ključna stvar na koju bi ja ukazala jeste uvođenje kompletne zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima. Zakon je proširio i definiciju duhanskih proizvoda uvođenjem nekih novih vrsta koje su se pojavile na tržištu od 1998. godine, kada je bio prvi zakon. Kazne su mnogo oštrije u odnosu na verziju zakona iz navedene godine, te se kreću od nekoliko stotina do više tisuća konvertibilnih maraka za fizička i pravna lica koja krše odredbe ovog zakona. Usklađene su i odredbe vezane za zabranu reklamiranja, promocije i sponzorstva od duhanske industrije”, rekla je Aida na kraju razgovora za RadioSarajevo, napomenuvši da je taj član zakona napisan u skladu s adekvatnim članom okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije.

Dakle, to znači da pušači više neće moći zapaliti i ispušiti cigaretu u kafiću, restoranu, tržnom centru, frizerskom salonu, niti u firmama! Izuzeća su terapijske zajednice, kazneno-popravne ustanove, tj. zatvori i slične socijalne ustanove.
Pogled.ba

942 Posjeta 1 Posjeta danas