Genocid koji traje

Hej, Bosnjakinjo moja i Bosnjace moj! Sestro moja i brate moj!
Vi ste narod nad kojim genocid jos uvijek traje!
Hej vi, Bosnjaci, koji daleko od domovine svoje zivite, a u njoj starog oca i majku imate, koji sami zive nuzni vase pomoci i uskraceni radosti druzenja sa vama i igre sa unucima svojim i unuci uskraceni njihove ljubavi – nad vama se i danas vrsi genocid!
Hej vi, Bosnjaci, ciji roditelji su u domovini stari  i tesko pokretni i bolesni, zeljni i uskraceni vase potpune  paznje i brige, jer, odlukom dusmana vasih, zivite daleko i odvojeni jedni od drugih – nad vama se i danas vrsi genocid!
Hej vi, Bosnjaci, koji danas umirete po bjelosvjetskim drzavama, pa vas ukopavaju u hladnu tudjinsku zemlju ili vas hiljadama kilometara transportuju do maticnog mezarja  u domovini – nad vama se i danas vrsi genocid!
Hej vi, Bosnjaci, koji zurno putujete u domovinu svoju na dzenazu oca ili majke, svjesni da ih se u zivotu niste dovoljno nagledali, jer vas dusmanin prokleti davno rastavi – nad vama se i danas vrsi genocid!
Hej vi, Bosnjaci, koji za ljetno ferije dolazite u rodni kraj, a vase mahale vise nema, vasih komsija vise nema, jer i oni su kao i vi, odlukom dusmana nasih, ili otjerani ili mucki ubijeni, a kuce im zjape prazne – i nad vama se i danas vrsi genocid!
Hej vi, Bosnjaci, koji zadnjih dvadeset i kusur godina objasnjavate, a logicki ne mozete objasniti svojoj djeci, zasto vam familija zivi razasuta na cetiri razlicita kontinenta i zasto jos uvijek trazite kosti oca, majke ili brata po inim bosanskim masovnim grobnicama – i nad vama se i danas vrsi genocid!
Hej vi, Bosnjaci, koji jos i danas zivite u aparthejdu u svom rodnom mjestu i jedva prezivljavate, jer vam ne daju pravo na posao i zivot dostojan covjeka, i cija djeca pohadjaju ”dvije skole pod jednim krovom” i nemaju pravo na vlastiti jezik i nastavni program, a u maticnoj ste drzavi – i nad vama se i danas vrsi genocid!
Hej vi, Bosnjaci, koji dvadeset i kusur godina iza rata zivite u aparthejdu i strahu za vlastitu sigurnost i zivot, a u vlastitoj domovini – i nad vama se i danas vrsi genocid!
Hej vi, Bosnjaci, koji ste mucki ubijeni devedesetih i cije se kosti i danas traze – i nad vama se i danas vrsi genocid i trajace dok god ima onih koji vas traze i dok ne nadjete konacni mir u tisini svog mezara!
Hej vi, bosnjacke majke sehida,  koje ste  preselile  sa ovog dunjaluka uzalud cekajuci da nadjete i sahranite kosti vase neduzne, umorene  djece i vi hrabre bosnjacke majke, koje jos uvijek koracate ovim dunjalukom i   koje se jos uvijek nadate da ce doci haber o pronadjenim kostima vase mucki ubijene djece – i nad vama se i danas vrsi genocid!
Hej ti, Bosnjace, koji si prezivio najvecu golgotu, progon, mucenja u dusmanskim logorima smrti i koji se nocu budis obliven hladnim znojem, mucen nocnim morama – i nad tobom se i danas vrsi genocid!
Hej vi, Bosnjaci, dok god se i zadnji dusmanin, koji je pocinio ovo planetarno zlo, ne dovede pred lice pravde i ne kazni, nad vama ce trajati genocid!
Hej vi, Bosnjaci! Vi ste ovoga svjesni !
Vi znate – genocid nad vama jos uvijek traje! Genocid ima razlicite oblike i traje…
Mi taj genocid jos uvijek svjedocimo zivotima nasim, davnih devedesetih u komadice razbijenim…
A dusmani nasi nas zacudjeni pitaju.”Cemu revizija presude o genocidu?”

E.Jakic

2884 Posjeta 1 Posjeta danas