MIRA RUPČIĆ & MATE GRBAVAC: RIJEKA TREBIŽAT

Trebižat nije kap vode

Ni magla u vjetru

Trebižat je velika rijeka.

Kud prolazi,sve natopi

I neoskvrnjen poljubi Neretvu.

 

Dragan Šaravanja

 

U sivilu krša i makije priroda je dala plodnu dolinu troimene rijeke Tihaljina- Mlade- Trebižat,ljepoticu koja presudno utjecaše kroz sva minula stoljeća na život i življenje na ovim prostorima.

Sjeverni rub Hardomilja naslonjen je i pripada mu jedan djelić te prirodne blagodati koja svemu pečat daje.Kroz tolika stoljeća tažila je žeđ žednima, rashladila tijela u ljetnim žegama.Ljeti,kada je najtiša,najljepša i najdraža,umornim je dala hlada i smiraja na svojim obalama obraslim smokvama, vinovom lozom i ostalim što ovome krajoliku obilježje daje.

U proljeće je ponosita,zadivljuje bistrinom,modrinom i plavetnilom što namjernika očarava i ponovo k sebi zove.Ta modro-zelena ljepotica u uzavrele ljetne žege polako, gotovo nečujno, provlači se kroz zaravni i polja, malo valovita, na mjestima skoro bregovita, pa se čovjeku pričini da čas putuje uzbrdo, a čas nizbrdo, nesebično se gubeći u kanalima i jazovima kroz oranice i zasade, razvučena lijevo i desno, rastače se živodajno i nesebično i tako stoljećima.

U jesen i zimu, za vrijeme obilnih kiša, podivlja.Svojom silinom poplavi sve,postane bučna i hirovita kao da sve to hoće sakriti, a nakon toga ponovno se primiri i vrativši se u svoje korito nastavi normalni život i tako ponovno svake godine, od pamtivijeka.

Rijeka Trebižat zime se ne smrzava, a ljeti temperatura iznosi od 24-28 C, tako da je pogodna za kupanje.

Duž korita rijeke Trebižat pojavljuju se sedrene barijere uzrokovane taloženjem sedre.Tako su nastali slapovi Kravice,Koćuše i Mandića jaz.

Mandića jaz se nalazi u podnožju starog Hardomilja-Brda kod Mandića kuća, na rijeci Trebižat.S svojom bujnom vegetacijom predstavlja pravu zelenu oazu u ovom krškom krajoliku.

Nakon provedeneg vremena u šetnji uz rijeku,koja upravo poziva na otkrivanje prirode ili kupanje u kristalno čistoj vodi,lagano se može spustiti do plaže Čeveljuša gdje se nalazi Mandića jaz koji posjetitelja ostavlja bez daha.

Za potpun doživljaj ove čiste, modro-zelene rijeke pobrinut će se jedno od odmorišta na rijeci:restorani na Čeveljuši i na Baščini ili motel „Most“, gdje se u ugodnoj i prirodnoj atmosferi otkrivaju čari dobre hercegovačke kuhinje.

Nizvodno, u neposrednoj blizini Hardomilja, nalazi se vodopad Kravica.Stvoren je radom sedronosne rijeke Trebižat pa je kao prirodan fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost.Preko sedronosna sloja od dna do vrha slapa izrasla je trava, mahovina i lišajevi.Sedra je karakteristična za krške rijeke bogate kalcijevim karbonatom(CaCO3) i pokazatelj je da voda nije industrijski i ekološki zagađena.

Uzvodno od Hardomilja na rijeci Trebižat, u selu Veljacima, nalazi se vodopad Koćuša.Nakon što iziđe iz ravnice podno Klobuka riječna matica nailazi na prepreke-čvrste vapnenačke stijene te se obrušava s visine 10-12 metara u širini od 30 metara.Vodopad Koćuša nema većih oscilacija u količinama vode tijekom godine poput Kravice.U blizini vodopada nalazi se više starih mlinova.

„Voda je opće nasljedno dobro, čiju vrijednost moraju svi poznavati.Zadatak je svakog da s njom gospodari i da je brižljivo koristi.“

(Točka X Europske povelje o vodi)

 

Izvor:Mira Rupčić & Mate Grbavac:HARDOMILJE-Baština u kamenu,2010.

Pripremili:Kemal Mahić &Mithad Muminagić

 

 

3275 Posjeta 1 Posjeta danas