Zaboravljena historija često se ponavlja


Da se ovdje odigrala sudbonosna bitka za tešanjski kraj, podsjeća tek mala tabla koja je postavljena kao spomenik. No, i ona je, kao i tenkovi, u lošem stanju, podignuta s tla i naslonjena na jedan od oklopnjaka. Unutrašnjost i okolina prepuna smeća, prljava i zarasla.

FOTO: Velija Hasanbegović

Karuše između Doboja i Tešnja, nekada linija razdvajanja, danas su mjesto na kojem se spajaju ideje, ljudi, sklapaju poslovi. U Karušama je groblje tenkova, mjesto koje podsjeća na veliku bitku koja se tu odigrala u martu 1993. godine, na dane kada je Vojska RS‑a napala ovaj prostor kako bi spojila Doboj, Maglaj, Zavidoviće i Teslić.

Tokom tri dana borbe uništeno je šest tenkova i tri transportera. Danas su na poprištu bitke ostala dva potpuno uništena tenka i transporter. Nešto dalje nalazi se benzinska pumpa, terminal, stovarište građevinskog materijala i mali fudbalski teren. Da se ovdje odigrala sudbonosna bitka za tešanjski kraj, podsjeća tek mala tabla koja je postavljena kao spomenik. No, i ona je, kao i tenkovi, u lošem stanju, podignuta s tla i naslonjena na jedan od oklopnjaka. Unutrašnjost i okolina prepuna smeća, prljava i zarasla.

U tri dana borbe s vojskom pod komandom generala Slavka Lisice poginulo je šest boraca Armije BiH. Pobjeda je značila spas za stanovnike ovog kraja i sramotno je da je groblje tenkova u takvom stanju danas. Malo treba da se uredi, očisti, konzervira… I da ostane još godinama sačuvano sjećanje na nadljudsku hrabrost vojnika 203. motorizovane brigade Doboj-Bosna Armije RBiH.

1083 Posjeta 1 Posjeta danas