MOSTARSKA BAKLAVA

Baklava2

Za 20 komada: 55 dkg brašna(mehke nule), 10 dkg nišeste(ili oštre nule) 15 dkg oraha, 20 dkg masla(masnoće), ulja, 1 jaje, 60 dkg šećera,limun,vanilija,malo soli.

Od ½ kg brašna,malo ulja,malo soli, i tople vode, pola jajeta, zamijesi se tijesto za jufke.Razdijeljene kupe tijesta se natiru nišestom(oštrom nulom), dok ne postanu nešto tvrđe.Jufke se rasuću(razviju) tanko, kao fini tanki papir.

Dotle se spremi tirit(nadjev):5 dkg mehkog brašna(ostatak) posipa se sa izmiješanim jajetom i vodom(malo vode i ½ jajeta), a onda se trljajući među dlanovima naprave mrvice,sitne kao zrna riže.

Tirit se poprži na maslu na tihoj vatri,ali samo toliko da ostane svijetao i mehak.Mrvice se izmiješaju sa samljevenim orasima uz dodatak šećera(ili bez šećera).U Travniku tirit nazivaju „ič“i spravljaju ga na taj način da tijesto protjeraju kroz „đevđir“).Jufke se slažu na pomašćenu tepsiju.Naslaže se nekoliko jufki i začini – poškropi rastopljenim maslom.Zatim se pospe tiritom,pa i tirit začini.Opet se složi nekoliko jufki,začini i pospe tiritom, da se na kraju dobije nekoliko slojeva(naslaga) jufki i tirita.

Sve se pokrije gornjom jufkom(nekoliko jufki) i začini.Gornja jufka,koja se naziva „duvak“, u Kreševu i „duhak“(inače oznaka za veo mlade), treba da je lijepa,tanka, tako da baklava dobije što ljepši izgled.Zatim se baklava izreže na dilume ili kusove(romb) i peče.U početku se baklava peče na umjerenoj,a onda na nešto jačoj vatri, pa opet na umjerenoj dok sve ne požuti.Baklava se ne smije prepeći.

Baklava u većoj tepsiji reže se na taj način što se u sredini izreže krug(stavivši određenu okruglu posudu na sredinu baklave i obrezavši nožem) promjera 15 do 20 cm, a onda od toga kruga do pervaza ili usana tepsije režu rombi ili trokuti.

Ako je baklava deblja,mora se duže peći, a da ne bi izgorjele gornje jufke, a sredina ostala nepečena, pokriva se čistim papirom.Ili, da bi se ispekla sredina, gornji slojevi su povremeno skidani i vatra pojačavana, a kasnije su se gornji slojevi vraćali na svoje mjesto.

Dok se baklava peče,ukuha se šerbe(zaliv,zaljev) od šećera i 4 dcl vode.Kasnije se doda limunov sok i vanilije.Šerbe se ukuha toliko da se može lijepo uljevati kašikom,odnosno da ga baklava može upiti.

Pečena baklava se zalije vrelim šerbetom i vruća pokrije, te ostavi da prenoći.Ko voli slađu baklavu, može se posuti tučenim šećerom(štaubom).

Izvor:Alija Lakišić-„Bosanski kuhar“,SA 1999.

2756 Posjeta 1 Posjeta danas