DŽEMIL JAKIĆ: NEKROPOLA STEĆAKA MACULJE (Rostovo)

NAPOMENA: Autor teksta koji slijedi je nastavnik Džemil( Mahe) Jakić koji je zaposlen u Osmogodišnjoj školi u Novom Travniku kao predavač historije i geografije.Ono što zadivljuje kod našeg Džemila je ljubav prema historijskom nasljeđu općine Novi Travnik.On se aktivno uključio u spašavanje nekropole stećaka poznate kao Maculje na lokaciji Rostovo,općina Novi Travnik.Zalaganjem svih akademskih stručnjaka(arheologa,etnologa,historičara) i našeg Džemila lokalitet Maculje je proglašen Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine od 17.09.2007,a 15.07.2016. je proglašen UNESCO spomenikom.Od ćitave ekipe koja je zaslužna za takvo priznanje,izdvajamo našeg sugrađanina i komšiju iz Ljubuškog,ili preciznije iz Glavice.Poželimo našem Džemilu uspješan daljni rad na očuvanju baštine grada u kojem živi – Novog Travnika!(K.M.)

„Nekropola stećaka i krstača Maculje jedna je od najvećih i najljepših u Bosni i Hercegovini.Nalazi se na lokalitetu Maculje i od Novog Travnika je udaljena 20 km.Na nekropoli ima 101 stećak i 16 krstača.Stečci su većinom sanduci i ima ih 52,ploča ima 32,sljemenjaka je 11, a 6 zbog utonulosti i oštećenosti ne mogu se definisati.Spomenici su izrađeno od krečnjaka, a većina ih je dobro očuvana i poredani su u redove.

Okrenuti su u pravcu istok-zapad i sjever-jug.Od ukrasa nalazimo Sunce koje simbolično označava zagrobni život.Na ovoj nekropoli ima nekoliko spomenika u obliku sanduka koji se sužava pri dnu.Ovaj tip nadgrobnika prilično je rijedak na našim nekropolama.

Od ukrasa i plastike pojavljuju se rozete, jabuke, ljudski lik sa raširenim rukama, stilizovani križevi i polumjesec.Rozete nalazimo rijetko kao samostalne ukrase, a inače su relativno čest ukras na stećcima.Vjerovatno označavaju simbol božanstva Sunca tj.Života.

Po onome što znamo iz predstava drugih naroda ovdje se htjela prikazati borba između svjetlosti i tame.

Jabuka ili okrugla ispupčenja također su čest ukras.One predstavljaju oznaku,vrstu vojnog reda – topdžije.

Stilizirani ljudski likovi na ovoj nekropoli su šematizirani tako da podsjećaju na kompliciraniji križ.

Nekropola stećaka Maculje proglašena je 17.9. 2007.godine Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, 15.07.2016. godine Upisana je na UNESCO-vu listu.“

Izvor:Prospekt-Nekropla stećaka MACULJE,Rostovo,Novi Travnik

 

“Stećak je za mene ono što nije za druge,

ono što na njemu i u njemu nisu drugi unijeli ni znali da vide.

 Jest kamen, ali jeste i riječ,

 jest zemlja, ali jeste i nebo,

jest materija, ali jeste i duh,

jest krik, ali jeste i pjesma,

 jest smrt, ali jeste i život,

 jest prošlost, ali jeste i budućnost.”  Mak Dizdar

 

3014 Posjeta 1 Posjeta danas