Koncert zvijezde sevdaha Alme Subašić i prijatelja u petak u Mostaru

U petak, 11. 8. u 21 sat, u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, u prelijepom ambijentu dvorišta Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Mostaru, koncert će održati jedna od najperspektivnijih i najmlađih bh. interpretatorki sevdaha Alma Subašić i prijatelji. Koncert se održava u sklopu međunarodne kulturno – turističke manifestacije “Mostarsko ljeto”, a ulaz na koncert je besplatan!

Uz Almu Subašić, kao gosti koncerta nastupaju Zanin Berbić – vokalni solista izvornog sevdaha, mladi sazlija, Armin Omerović, diplomirani glumac – moderator programa te muzički ansambl u sastavu Vanja Alikadić – gitara, Sayid Rezić – klavir, Adnan Lapo – harmonika i Dino Džumhur – perkusije.

Na repertoaru koncerta su sevdalinke, poput Stade se cvijeće rosom kititi, Zapjevala sojka ptica, Tebi majko misli lete, Oj Safete Sajo Sarajlijo, Čudna jada od Mostara grada, Ne silazi sa čardaka, kao i autorska pjesma Alme Subašić Nigdje tako ko u Bosni nema…

Alma Subasic Foto Admir Kuburovic (2)

Alma Subašić pjeva od svoje desete godine. Očeva harmonika i kućni ambijent u kojem je odrastala utjecali su da je već sa nepunih deset godina tako interpretirala sevdalinke i narodne pjesme da su mnogi stručnjaci iz svijeta muzike savjetovali da odmah snimi svoj prvi album kako bi ostalo zabilježeno ono što, kako su i sami govorili, “nisu nikada do tada čuli”. Nakon festivala narodne muzike u Konjicu na kojem odnosi jednoglasnu pobjedu kako stručnog žirija tako i publike, Alma odlazi i na audiciju na Javnom servisu Bosne i Hercegovine i snima prvi singl Veni moja ljubavi za Radiotelevizijski arhiv, a nakon toga završava i svoj album pod nazivom “Pjesme u srcu i duši desetegodišnje djevojčice”, koji kasnije izlazi u tri izdanja. Prvi solistički koncert izvodi u rodnom gradu Konjicu na svoj deseti rođendan. Nedugo zatim snima i svoje prve autorske pjesme, nastupa na koncertima i festivalima, osvaja pobjednička priznanja. Dobitnica je brojnih nagrada, a za rad je, među ostalim, dobitnila i općinsko priznanje za promociju sevdalinke.

Završava uporedo Osnovnu i Muzičku školu, potom Gimnaziju. Jedna od najmlađih interpretatorki sevdaha ikada predstavljala je BiH, bosansku tradiciju i kulturu kroz izvođenje sevdalinki širom svijeta zajedno sa eminentnim imenima sevdaha poput Hanke Paldum, Mehe Puzić, Zehre Deović, Zore Dubljević i Bebe Selimović. Pjevala je u brojnim koncertnim salama – Benaroya Hall Seattle USA, Beethoven Hall Stuttgart, Ataturk Hall Istanbul, Kulturni centar Toronto, Kanada, Vatroslav Lisinski Zagreb, Sava centar Beograd, Dom Sindikata Beograd,  Narodno pozorište Sarajevo, i predstavljala bosanski sevdah i tradiciju širom svijeta (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Njemačka, Austrija, Švedska, Poljska, Kanada, Amerika).

Kažu da njen glas dira tamo gdje nas rijetko šta u životu dotakne. Danas Alma ima 23 godine, nedavno je stekla zvanje diplomirane arhitektice i nastavlja da pjeva i njeguje tradiciju.

Tacno.net

1043 Posjeta 1 Posjeta danas