MAJČINA DUŠICA (Thymus serpyllum L.)

OSTALI NAZIVI: timijan,babina dušica,divlji bosiljak,čubrić,dušica,materina dubčica,materinka,timijan poljski.

OPIS BILJKE: livadnu vrstu nalazimo na suhim travnjacima, suncu izloženom položaju na brežuljcima, uz jarke,puteve, pa čak i uz more.Thymus vulgaris L. Jeste timijan vrtni koji se uzgaja u vrtovima.Stabljika je duga i pri osnovi odrvenila,puže razvijajući adventivne korijenove i na vrhu završava sterilnom rozetom listova.Cvjetne grane visoke su 4-10 cm.Listovi su joj mali,čvrsti i eliptični,na vrhu zaokruženi a pri osnovi klinasti, 4-6 mm.

Medonosna je i ljekovita biljka,ali slaba kao krmna biljka, zbog prisustva eteričnih ulja.Cvate od maja do septembra.Sabiru se mladice s cvjetovima prije i za vrijeme cvatnje.Upotrebljava se samo gornji dio vriježa,a ne donji drvenasti dio!

Rezati je nožem, a ne trgati, da se ne ošteti drveni dio iz kojeg biljka raste.

KAKO DJELUJE:služi za rastvaranje i izlučivanje sluzi, kao dezinfekcijsko sredstvo, protiv kašlja, hripavca, bronhijalnog katara, za jačanje želuca i živaca, kao vrlo djelotvoran napitak kod oboljenja želuca i crijeva, naročito smanjuje želučane grčeve, kod nesanice odraslih, kod neurastenične vrtoglavice, kod bljedoće i slabokrvnosti.Za masažu kod reume,uganuća,zgnječenog tkiva,kod oteklina,kod psorijaze u obliku kupki,zacjeljuje rane,za bolest očiju,za inhalaciju,kod bolesti pluća i dišnih organa,crijevnih parazita,proljeva,nadimanja i neuredne menstruacije.

PRIPRAVCI:Protiv kašlja:jedna velika kašika majčine dušice se popari s 3-4 dl kipiće vode,zatim ostavi poklopljeno da stoji 15 minuta,procijedi,doda 1 velika kašika meda i sok pola limuna.Pije se u gutljajima tokom dana.

Prsni čaj: 3 velike kašike mješavine od po:2 g cvijeta crnog sljeza,divljeg maka,divizme,zatim po 4 g anisa,15 g bijelog sljeza,20 g lista majčine dušice,25 g slatkog korijena i 30 g lišća bijelog sljeza – sve usitnjeno i dobro izmiješano, preliti s ½ l kipuće vode,poklopljeno ostaviti 2 sata,procijediti, dodati 2 velike kašike meda od kadulje ili pitomog kestena.

Pije se svaka 2 sata po 1 velika kašika.Liječi od bronhitisa,upale pluća i gnojenja pluća.

Izvor:Zdravlje & bilje 17/2017

2151 Posjeta 1 Posjeta danas