Kako je nastala pjesma „Je l’ ti žao što se rastajemo“

 

Bosanska Gradiška decenijama je ponosna na svog narodnog heroja Envera Šiljka,čija bista krasi park „Sloboda“ neposredno pored savske obale.Ovih dana,nakon spoznaje informacije da je upravo Enver Šiljak autor pjesme „Jel’ ti žao što se rastajemo“, koju je snimio Halid Bešlić, taj ponos je daleko veći.

Enver je rođen 1919.godine u bosanskogradiškom naselju Lipovača, a u Drugom svjetskom ratu bio je jedan od rukovodilaca pokreta otpora u Tuzli, student prava, službenik u Fabrici soli, ali i muzičar.U to vrijeme i mlada Jevrejka Frida Laufer bila je članica ilegalnog pokreta otpora u Tuzli.Oboje su bili na prvoj potjernici koju su fašisti raspisali za istaknutim antifašistima Tuzle.

Među njima se razvila ljubav, koja se završila tragično.Frida je odvedena u koncentracioni logor, gdje je, zajedno s njihovim, u logoru rođenim djetetom, ubijena, a Enver Šiljak je, zajedno s Rudolfom Vikićem i Memom Suljetovićem, strijeljan 5.09.1941.godine.Dok su Envera Šiljka fašisti vezanog vodile na strijeljanje, on je, prolazeći hodnicima i silazeći niz stepenice zatvora, pjevao Fridi pjesmu „Je l’ ti žao što se rastajemo“.

Osim što je Bešlić snimio pjesmu, ova nesvakidašnja tragična ljubav bila je inspiracija i za jedan roman te dokumentarac.Milan Pilipović,bosanskohercegovački novinar,inače autor brojnih nagrađenih dokumentaraca,odlučio je da da svoj doprinos objelodanjivanju herojstva Envera Šiljka.

-Sama spoznaja da je Šiljak junak romana i dokumentarca te da je autor pjesme „Jel’ ti žao što se rastajemo“, koju je sada snimio Halid Bešlić, dovoljno govori.Ali, i rodni grad Envera Šiljka mora da oda svojevrsno priznanje svom heroju – kaže Pilipović.

Prema njegovim riječima, u gradu je planirana projekcija dokumentarnog filma i spota pjesme, na kojem bi se pojavili glumci iz dokumentarca i Halid Bešlić.Belma Ibrahimović u spotu je glumila Fridu, a Nedim Malkočević pojavio se u ulozi Envera Šiljka.Neposredno prije projekcije planirana je posjeta Šiljkovoj rodnoj kući u Lipovači i polaganje cvijeća na spomen-bistu u parku „Sloboda“.

Informacija da se za herojstvo Šiljka čuje mnogo dalje, obradovala je mnoge.Među njima je i profesor Hikmet Hadžialagić, čija je majka rodom iz porodice Šiljak.

-Znali smo za sve ljudske vrijednosti koje su krasile našeg Envera, ali ih nismo isticali.Ponosni smo što su dobri ljudi to uočili i što tome pridaju zasluženu pažnju.Radujemo se programu koji će se u Enverovu čast upriličiti u Bosanskoj Gradišci- rekao je Hadžialagić.

Izvor:Avaz(B.Grgić)

 

JE L'TI ŽAO ŠTO SE RASTAJEMO

 

Je l'ti žao što se rastajemo

Aj,je l'ti žao što se rastajemo

Rastajemo,al’ ne sastajemo

Aj,rastajemo,al’ ne sastajemo

 

Jest’ mi žao i duša me boli

Aj,žao mi je, i duša me boli

 

Proklet bio ko nas rastavio

Aj,proklet bio,ko nas rastavio

I umrjeću,prežalit’ te neću

Aj,i umrijeću,prežalit te neću

 

Priredili:Kemal Mahić i Mithad Muminagić

4733 Posjeta 3 Posjeta danas