LJEPOTE HERCEGOVINE

Blagaj

BLAGAJ

U antičkom periodu na području Blagaja postojala je ilirska utvrda i vrlo značajan kastrum(castrum,lat. Vojna utvrda), građen u 4. i 6. vijeku.Grad se prvi put spominje u spisima iz 15. vijeka, kada je bio rezidencijalno mjesto bosanskih vladara.

Sredinom 15. vijeka Osmanlije osvajaju Blagaj.Tada je, uz pećinu i izvor rijeke Bune, izgrađena tekija.Domaćini u tekiji tokom historije bili su različiti sufijski redovi.Danas je ovo nakšibendijska tekija.

 

POČITELJ

Počitelj je jedan od najljepših bosanskohercegovačkih gradova.Leži na lijevoj obali rijeke Neretve.Historijsko gradsko područje Počitelja proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Odmah na ulasku u grad smješteno je nekolicina dućana(prodavnica).Tu su i han,hamam(s lijeve strane), preko puta je medresa s bakarnim kupolama, a s desne strane sahat-kula.Stepenice vode u pravcu Gavrankapetanovića kuće, u kojoj se svake godine, tokom ljeta,održava tradicionalna likovna kolonija, jedna od prvih na prostoru jugoistočne Evrope.

Iznad kuće Gavrankapetanovića je Šišman Ibrahim- pašina džamija,izgrađena u 16. vijeku.Od džamije se šetnja može nastaviti u pravcu kule Gavrankapetanovića, koja potiče iz 15. vijeka.S kule se pruža predivan pogled na Počitelj i rijeku Neretvu.

MEĐUGORJE

Međugorje je grad koji se nalazi u južnom dijelu Hercegovine, oko 25 km jugozapadno od Mostara.Postoje arheološki ostaci iz mlađeg kamenog doba, ostaci predilirske kulture i civilizacije na području grada.U starijem bronzanom dobu pojavljuju se ilirska plemena.O intenzivnom životu Ilira svjedoče pronađeni bakarni predmeti.Iz tog vremena potiču i utvrđena naselja na uzvišenjima, tzv. gradine.

Iz rimskog perioda postoje ostaci ceste koja je izgrađena u 3.vijeku, nadgrobni spomenici i predmeti za svakodnevnu upotrebu.Najznačajnije rimsko nalazište na području Međugorja je na katoličkom groblju u Miletini, gdje su otkriveni ostaci ruševina zgrada i mnogo rimske opeke.

Međugorje je postalo jedno od najpopularnijih mjesta hodočašća za katolike u svijetu.Svake godine posjeti ga više od milion ljudi.Najpoznatija znamenitost Međugorja je Crkva sv. Jakova izgrađena 1967. godine.Danas je to mjesto centralnog okupljanja velikog broja hodočasnika.U dvorištu crkve nalazi se skulptura Djevice Marije.

MANASTIR ŽITOMISLIĆI

Nalazi se 20 km južno od Mostara, uz cestu koja vodi Jadranskom moru.Izgrađen je 1566. godine na mjestu porušene pravoslavne crkve iz 15. vijeka,srušen 1992., a 2005. godine završena je obnova po izvornom projektu.U manastiru je 1848. godine otvorena prva bogoslovska škola u Bosni i Hercegovini.U njemu se nalazila vrijedna zbirka ikona iz perioda od 16. do 19. vijeka kao i značajan broj knjiga i drugih crkvenih dragocjenosti.

RADIMLJA

Stećak je naziv za srednjovjekovne nadgrobne spomenike.Nekropola stećaka nalazi se u Vidovom polju na udaljenosti od oko tri kilometra od Stoca.Po svojim likovnim odlikama spada u najvrijednije i najznačajnije spomenike srednjovjekovnog perioda u Bosni i Hercegovini.Stećci su 2016. godine upisani na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine.

HUTOVO BLATO

Hutovo blato je park prirode u jugoistočnoj Hercegovini.Stanište je brojnih biljnih i životinjskih vrsta.Smatra se jednim od najvećih zimovališta ptica na području Evrope.

KRAVICA

Kravica je ime prelijepog vodopada na rijeci Trebižat.Ovo mjesto udaljeno je oko četiri kilometra od Ljubuškog i oko četrdeset kilometara od Mostara.

ARSLANAGIĆA MOST

Arslanagića most izgradio je u neposrednoj blizini Trebinja(1574.godine) Mehmed paša Sokolović.U tom periodu most je povezivao centralnu Bosnu i današnji Herceg Novi(osnovan kao Novi) i preko njega se odvijala gotovo sva trgovina.

Autor:Adis Tanović(Bosnia and Herzegovina)

Priredili:Kemal Mahić i Mithad Muminagić

 

3324 Posjeta 1 Posjeta danas