KERA, čipka u čije niti je utkana ljubav bosanskih žena

Keranje je tradicionalna tehnika izrade čipke.uz pomoć igle za šivenje i konca.

Na ovaj način izrađivani su predmeti za dekoraciju domaćinstva i odjeće.

Osim ovdašnjih, krasili su domove uglednih bečkih porodica.

Kao i većina starih zanata i vještina, i ovaj je s vremenom počeo padati u zaborav.

Da se to ne bi desilo, potrudile su se članice Udruženja „Gračaničko keranje“.

One su napravile srebrenički „Cvijet sjećanja“ i još mnogo ,mnogo toga.

Ne tako davno niste mogli ući ni u jednu kuću u Bosni i Hercegovini, a da u njoj ne pronađete neki od tradicionalnih ručnih radova ovdašnjih žena.Njima su žene nerijetko punile i kućne budžete.Danas je tih radova, kao i žena koje poznaju tehniku njihove izrade, sve manje.Pletenje,heklanje,keranje, po kojima su određeni dijelovi naše zemlje bili poznati,polako padaju u zaborav.

Jedno od rijetkih udruženja koje se bori da tradiciju održi živom jeste:

„Gračaničko keranje“ iz Gračanice:Ovdašnje su žene bile nadaleko čuvene po izradi kere,fine čipke kojom su ukrašavani rubovi maramica,peškira,stolnjaka,posteljine, šamija, kragni i drugih odjevnih predmeta.Keranjem su se izrađivali i miljei za dekoraciju stolova, polica, kredenaca, tacni za serviranje.

IGLA I KONAC

Članice ovog udruženja isto rade i danas.Uz pomoć tankog konca i šivaće igle s velikim entuzijazmom stvaraju mala umjetnička djela, koja su danas razasuta po domovima širom svijeta.Od 2010. godine ovi radovi su kao geografska oznaka postali prvi zaštićeni proizvod u Bosni i Hercegovini pri Institutu za intelektualno vlasništvo BiH.Na to su,kako kaže Azemina Ahmedbegović,predsjednica Udruženja,veoma ponosne:

–Keranje se stoljećima prenosilo s koljena na koljeno, od naših nana i majki, na nas.Poput njih, i mi u svoj rad unosimo ljubav, koja se pretvara u zadivljujuće proizvode.

Nijedan ručni rad ne izrađujemo po unaprijed zacrtanoj šemi, ona se osmišljava prilikom rada.Najčešće koristimo motive iz prirode, po kojima kere dobivaju ime:maline,jagode,zumbuli,tratinčice,čičak,papričice,riblja usta,zečije uši,bademke…“

Izvor:SARAJEVO AIRPORT MAGAZINE,decembar 2016.

2505 Posjeta 1 Posjeta danas