NAZIF VELEDAR: VUČJAKOVIĆ NESUH-AGA

Vučjaković,Nesuh aga(XVI stoljeće), vakif i graditelj.

Mostarski Vučjakovići potječu iz Ljubuškog.Prvi mostarski kapetan bio je Ahmed-aga Vučjaković.Vučjakovići su bili kapetani 1706-1835 Mostarske kapetanije.

Nesuh-aga Vučjaković bio je 1559. dizdar tvrđave u Ljubuškom.On je jedan od najznačajnijih vakifa Mostara i Hercegovine.Jedan je od 30 naših ljudi,Bošnjaka graditelja koji su sagradili potkupolnu džamiju u Bosni i Hercegovini u doba Osmanskog carstva.

Vučjakovića džamija u Mostaru poznata i pod imenom „Džamija pod lipom“ jedna je od tri potkupolne džamije u Mostaru.Sagrađena je, prema nekim podacima, 1564.godine.Vakufnama ove džamije nalazila se donedavno kod ing.Hasana Vučjakovića.Vučjakovića džamija je stradala u ratu 1992-1995, ali je obnovljena i služi svojim džematlijama, smještena u prelijepom kvertu Mostara u blizini Kujundžiluka i Starog mosta.

Nesuh-aga sagradio je 1564. i džamiju u tvrđavi u Ljubuškom.Natpis sa ove džamije odnio je jedan Talijan u Drugom svjetskom ratu i danas se nalazi u Ravellu.

I Nezir-aga,zet Nesuh-age Vučjakovića, sagradio je džamiju u drugoj polovini 16. stoljeća na Spilama(Šemovcu) odmah iznad Krive ćuprije na rijeci Radobolji u Mostaru.

Hasan Mostarac,sin Nesuh-age Vučjakovića(Hasan ibn Nesuh el-Mostari), poznati je mostarski kaligraf iz druge polovine 16. stoljeća.

Danas se jedan dio Mostara zove Kapetanovina.Tu u kući sličnoj tvrđavi od davnina su stanovali kapetani Vučjakovići.

Izvor:Leksikon znamenitih Bošnjaka;Preporod,SA 2017.

 

3153 Posjeta 1 Posjeta danas