Azem Vlasi: Vučić je mislio da je Bakir Izetbegović dovoljno zaplašen i da neće smjeti reagirati na Čovićeve izjave u Beogradu

Azem Vlasi, savjetnik kosovskog predsjednika Hashima Thacija, poznati advokat, političar i visoki državni i partijski zvaničnik u bivšoj SFRJ, u razgovoru za Radiosarajevo.ba analizira posljednja dešavanja u regionu, s posebnim osvrtom na najnovije poteze Srbije i Rusije.

Odgovarajući na pitanje kako komentira posljednje poteze Beograda u vezi s Bosnom i Hercegovinom u kojem se Kosovo, praktično, koristi kao izgovor navodnih loših namjera Sarajeva i Bošnjaka prema Srbiji, Azem Vlasi odgovara.

“Nametanje pitanja Kosova kao teme od Aleksandra Vučića prilikom posjete tročlanog Predsjedništva BiH Beogradu je, možemo reći, podmuklo i zlonamjerno. Htio je iskoristiti nebulozan stav hrvatskog člana Predsjedništva kako će “BiH, po pitanju Kosova, slijediti politiku Srbije’. Takvu poniznost Čović nije smio iskazati. Vučić je računao da će Izetbegović to odćutati. Imao je u vidu i to da je protiv njega povedena velika kampanja zbog one rečenice u intervjuu Deutsche Welle kada je rekao da bi bilo dobro da BiH prizna Kosovo, ali da se o tome u Sarajevu odlučuje konsenzusom.

Vučić je računao da je Izetbegović dovoljno time zaplašen da će odćutati ono što je Čović kazao. Međutim, Izetbegović je reagirao državnički stavivši jasno do znanja da se o spoljnoj politici BiH u svemu, pa i po pitanju Kosova, odlučuje u Sarajevu, a ne u Beogradu.

O agresivnom pristupu beogradskih medija prema BiH

“Takav agresivni nastup beogradskih medija nije puko širenje ‘fake news’. To je smišljena propaganda i strategija državne politike Srbije. Cilj je prikazati Bosnu, ponajviše Bošnjake, kao problematičan i destabilizirajući element u regiji. Cilj je dokazati kako su Srbi u Bosni ugroženi, pa i tako opravdati težnje entitetskog vrha u Banja Luci za odcjepljenjem od BiH. Bošnjaci ne prizivaju rat. Oni još liječe rane od onog koji su preživjeli. Bošnjacima je Bosna jedina domovina i razumljivo je da su spremni da je svim legalnim sredstvima čuvaju i brane. Oni koji imaju rezervne domovine, mogu birati u kojoj će živjeti. Ali, mislim da nije moguće odnijeti nekuda dijelove Bosne.

Pozicija Bošnjaka je jasna i na tome treba da istraju: da će, kao svaki drugi narod, svoju Bosnu braniti kao cjelovitu, kao demokratsku zajednicu ravnopravnih naroda i građana koji u njoj žive i prihvataju je kao svoju. Zašto bi Bosna imala tajnu vojsku? Ona treba da ima normalnu vojsku za svoju odbranu, kao i svi drugi. Pri tome ne treba zaboraviti da se Srbija iz koje je izvršena agresija snaga moćne JNA na BiH i danas naoružava i još se time hvali. Iako Srbiju niko nije napao, niti ima pretenzije na njenu teritoriju”.

2174 Posjeta 4 Posjeta danas