Konjičko drvorezbarstvo uvršteno na UNESCO-vu listu

Stoljetna tradicija drvorezbarstva iz Konjica bit će zaštićena UNESCO-m.

Bosna i Hercegovine je 2013. godine predala aplikaciju. Drvorezbarstvo je uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine na današnjoj sjednici te organizacije koja se održava u Južnoj Koreji.

“Nadali smo se da će se to dogoditi. To je baš fin i prelijep gest, ali je i veliki plus za Konjic i BiH”, rekao je za Radiosarajevo.ba Armin Nikšić čija porodica već četvrtu generaciju njeguje ovaj tradicionalni zanat.

“Uvrštavanje na listu će doprinijeti zaštiti ovog zanata. Moći ćemo očekivati i pomoć pri zaštiti od Europske unije, ali i države”, prokomentirao je Nikšić.

Dvije porodice danas čuvaju stoljetnu tradiciju ovog zanata i umjetnosti – to su porodice Nikšići i Mulići, a nekada ih je u ovom gradu na Neretvi bilo petnaestak.

Abdulah Nikšić posao je pokrenuo davne 1927. godine, a tokom godina, ljubav prema ukrašavanju drveta se uspješno prenosila s koljena na koljeno.

Nove generacije razvijale su i širile posao, upoznajući svijet s umjetnošću ukrašavanja drveta. Namještaj porodice Nikšić je 2006. godine proglašen pokretnim naslijeđem BiH,

Podjednako dugu tradiciju rezbarstva uspješno nastavlja i porodica Mulić.

Njihova firma Mulićev rekord osnovana je daleke 1929. godine. Prvi u tom poslu bio je Ismail Mulić, a danas firmu vodi njegov unuk Sejfudin Vila.

Godine 1955. prizemlje njihove porodične kuće je pretvoreno u muzej čime je njihovo “blago” postalo dostupno javnosti.

Radio Sarajevo

1418 Posjeta 3 Posjeta danas