DRININE

drinine2Za onoga ko nema nikakve zdravstvene probleme, u narodu se jednostavno kaže „zdrav kao drijen“.

Evo i zašto…

Detoksikuje organizam: Redovno konzumiranje drinina poboljšava rad jetre i bubrega, to su potvrdila mnoga istraživanja.A to nam omogućava da izbacimo toksine iz našeg organizma.

Riznica vitamina C:Drinine su veoma bogate vitaminom C i imaju ga više od pomorandže, a ovaj vitamin je antioksidans i najbolji borac protiv slobodnih radikala.

Lijek protiv dijareje: U narodu se drinine koriste od davnina kao jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv dugotrajnog proljeva koji nastaje zbog trovanja hranom, ili je izazvan virusima, bakterijama.Glavni sastojak ovog voća je tanin, koji pomaže kod ovih problema i on je razlog onog neobičnog ukusa i kada jedemo drinine i kada nam se skupljaju usta.Drinine su bogate i pektinom koji utiče na pokretljivost i bolji rad crijeva, na njihov oporavak u borbi sa nekim virusom ili bakterijom.

PEKMEZ

Na 1 kg voća ide 1 kg šećera.Plodovi drinina se prvo operu,očiste se od koštica, preliju se vrelom vodom i ostave da odstoje pet minuta.

Zatim se ocijede,propasiraju, stave u šerpu i pospu šećerom.

Ova smjesa se kuha tri sata na umjerenoj temperaturi uz stalno mješanje.

Pekmez je gotov kada je masa gusta.

Još uvijek vruć pekmez se sipa u čiste i suhe tegle koje se otvorene stavljaju u rernu koju smo predhodno zagrijali na 100 stepeni C. I tu ostave 15 minuta.

Zatim se izvade i zatvaraju hermetičkim poklopcem ili celofanom.

Izvor:VIVA,za lijep,dug i zdrav život(2017).

2500 Posjeta 1 Posjeta danas