N.K. “SLOGA“(LJUBUŠKI)“ – NEZABORAV!

Jedan od temeljnih identiteta grada Ljubuškog je formiranje i rad N.K. „Sloga“ Ljubuški(1951.g.))

Klub je formiran kako bi reprezentirao naš grad,naš Ljubuški.

Klub je bio u funkciji sporta i njegovih uzvišenih ciljeva(prijateljstvo,ljubav,nadmetanje i sportski fer-play) kao što je to bilo 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća.

Sportska dostignuća su bila rezultat priprema,ljubavi,entuzijazma i sportskog rivalstva u Zoni Hercegovina.

N.K.“Sloga“ je kao domaćin nastupala većinom na igralištu koje se i danas zove „Babovac“.

Zavisno odakle su igrači dolazili,tako se povećavao i broj navijača iz različitih dijelova komune Ljubuški.

Za N.K.“Sloga“ su nastupali mnogi nogometaši iz grada Ljubuškog,a afirmacijom nogometa postepeno nastpali igrači iz Predgrađa,Vitine,Veljaka,Klobuka,Graba i drugih sela općine Ljubuški.

Osim navedenih naselja boje N.K.“Sloge“ su branili i igrači iz Trebižata,Čapljine,Mostara i drugih susjednih općina.

Jedini preduvjet da bi neko igrao je bila sintagma „Znaš li igrati nogomet?“.Nikakvi drugi parametri nisu odlučivali hoće li neko biti prvotimac naše N.K.“Sloga“.

U tome je časna uloga N.K.“Sloga“ u njegovoj veličanstvenoj ulozi boje i dresa kluba koji je obilježio mladost generacija ljubušaka.

S vremenom,a naročito nakon izgradnje „Centra malih sportova“ N.K.“Sloga“ je izgubila primat u organizaciji sportskih kolektiva našeg grada.Tada počinje uspon R.K.“Izviđač“(M) i (Ž) i pojedinačnih sportova.

Ali teško da će bilo koji sportski kolektiv,sada i ubuduće,dostići slavu „krčitelja amaterskog sporta“ i dostignuća koja pripadaju amaterskom klubu i ekipi N.K.“Sloga“ Ljubuški.

Zato je N.K.“Sloga“ – NEZABORAV!

Objavljivanjem fotografija koje slijede želimo da afirmišemo likove i sportiste koji zaslužuju našu pažnju nakon 60-70 godina.To činimo radi njih,radi njihovih obitelji i familija u nadi da će djeca prepoznati svoje roditelje,svoje djedove,svoju braću a bogami i pradjedove.

Autor prepoznaje na fotografijama:

Ivu Jelavića,Ćamila Nuhića(„Dura“),Slobodana Mahića(Žuću),Šućru Alendara,Selama Konjhodžića,Smiljana Martinovića,Ljubu Drinića,Kordića,Hilmiju Konjhodžića,Dervu Konjhodžića,braću Kovač,Mujezinović Mustafu,Sadiković Đemicu,Milu Šimunovića,Ibrišima Hrnjičevića,Milu Živkovića(Mrču),  Berislava Sušca, Omera (Omerica) Košarića te članove rukovodstva:Branka Raševića,Fadila Kadragića,Ivicu Zlomislića,Mišu Todorovića,Ziju(Muniba)Delalića,Đabira Sadikovića(sekretara)…

Na posljednjoj fotografiji su članovi DTV“Partizan“(gimnastika):Vahdo Delalić,Šućro Alendar,Džemil Nevesinjac,Ćamil Nuhić,Selam Konjhodžić,Emir Nevesinjac,Huso Šukalić…

Ove fotografije poklanjamo čitateljima portala www.ljubusaci.com

Fotografije smo dobili ljubaznošću Ćamila Nuhića i njegovog sina Evice,na čemu im autor iskreno zahvaljuje(otac i sin igrači N.K.“Sloga“!)

Kemal Mahić

Napomena: Pet posljednjih fotografija je dodano naknadno od moderatora i imena osoba sa istih nisu navedena.

.

Sloga3

Sloga1

slogaa

Sloga2

Esad Sloga1

 

3607 Posjeta 2 Posjeta danas