LAN

Lan je u upotrebi od najdavnijih vremena pa postoje podaci da je gajen još u drevnom Egiptu i Kini.Danas je široko u upotrebi u cijelom svijetu, a najčešće se koristi njegovo sjeme i ulje.Blagotvorno djeluje na organizam, te se može koristiti u ishrani i kao pomoć pri liječenju.

Laneno sjeme sadrži do 45 posto masnog ulja, bjelančevina 20-45 posto, relativno malo ugljenih hidrata.Izvor je,uglavnom, rastvorljivih vlakana(oko 10 posto), a njih čini najvećim dijelom sluz koja je koncentrisana u površnim ćelijama sjemena.Također, prirodni je izvor omega 3 masnih kiselina i lignana, sadrži esencijalne masne kiseline i vitamine grupe B, fosfor, gvožđe.

Sastojci lana imaju povoljan efekat na ukupni metabolizam, imaju antioksidativno dejstvo( smanjuju nepovoljan uticaj slobodnih radikala na organizam), pomažu u smanjenju rizika od tromboze, povoljno utiču na regulisanje šećera i masnoća u krvi, dobri su za pravilno varenje i stolicu.Lanena sluz blagotvorno djeluje na upalu sluzokože želuca i crijeva.

Da bi se olakšalo korišćenje hranljivih  sastojaka, sjeme je potrebno predhodno samljeti.Ako je u pitanju samo njegovo laksativno dejstvo, mogu se upotrebljavati i cijela zrna potopljena u vodi.

Osim što se može zasebno koristiti, može se dodavati raznim jelima, integralnim hljebovima,povrćnim i voćnim smutijama.

S obzirom na to da veoma brzo užegne zbog ulja koje sadrži, potrebno je da se čuva na hladnom mjestu.

SMUTI SA LANENIM SJEMENKAMA ZA SNAGU I OSVJEŽENJE

Tri kafene kašičice mljevenih sjemenki lana, 1 banana, sok od 1-2 narandže(može i organski sok nekog drugog voća po želji), 1 dl jogurta ili rižinog, sojinog ili bademovog mlijeka.

LAGANI OBROK NA BAZI LANENOG SJEMENA

Dvije supene kašike mljevenih sjemenki lana pomješati sa sjemenkama golice, suncokreta, tome dodati jednu kašiku zobenih pahuljica i suhog grožđa po želji.Dobijenu smjesu preliti jogurtom, mlijekom ili sokom i ostavite 5 minuta da omekša.Dodati meda po ukusu.

 

Izvor:VIVA ISHRANA 2017.

2525 Posjeta 1 Posjeta danas