JEČAM (lat.Hordeum)

Ječam je žitarica iz porodica trava i zauzima peto mjesto u svjetskoj proizvodnji žitarica.

Porijeklom je iz Etiopije i jugoistočne Azije, uzgaja se od davnina, a danas je raširen u cijelom svijetu.

Ječam uspijeva i u hladnijim krajevima.Upotrebljava se za ishranu ljudi i životinja, kao i u proizvodnji alkoholnih pića.Sadrži gluten.Smatra se da prvi recept za vino od ječma potiče iz 2800. god.p.n.e.

Po svom sastavu, odličan je izvor dijetetskih vlakana.Ta vlakna su(ovo važi i za zob) su izuzetak u odnosu na vlakna drugih žitarica jer se radi o značajnim količinama rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana sa različitim povoljnim zdravstvenim efektima, te u određenoj količini(3 g dnevno) doprinosi sniženju nivoa holesterola u krvi(zdravstvena izjava odobrena os Evropske agencije za bezbjednost hrane).

Također, doprinosi smanjenju postprandijalnog(poslije obroka) porasta šećera u krvi.Bogat je mineralima i vitaminima. Što sve zajedno pozitivno utiče na imunitet.

Smatra se da poboljšava varenje, spriječava opstipaciju, odražava povoljnu ravnotežu crijevne flore i pomaže u prevenciji tumora debelog crijeva.

Jećmena sluz, koja nastaje prilikom kuhanja oljuštenog zrna, odlična je dijetalna hrana u oboljenjima grla i želuca.Pozitivno utiče i na oboljenja urinarnog trakta.Također, postoje naučni radovi koji ukazuju na pozitivnu ulogu beta glukana iz ječma na oštećena tkiva nastala usljed zračenja.

Ječam je odlična zamjena za kafu.Koristi se u proizvodnji mnogih namirnica(hljeb,ječmeni slad kao zamjena za šećer…) i alkoholnih pića(viski,pivo)

U ishrani se najviše koriste geršla i ječmene pahuljice.

Geršla predstavlja oljuštena zrna ječma i široko je dostupna u našim prodavaonicama, često se koristi umjesto pirinča.Ječmene pahuljice prave se od zrna ječma koja su presovana pod parom i osušena.

ČAJ ZA IMUNITET

Integralni,neljušteni ječam(100-150 g) ispeče se u rerni ili prepeče u tavi na laganoj vatri dok ne poprimi braon boju.Zatim se stavi u 750 ml- 1 l hladne vode i zagrijava dok ne provri.Kada se malo prohladi, procijedi se i konzumira odmah kao čaj za imunitet.

 

Izvor: VIVA ishrana 2018.

3869 Posjeta 1 Posjeta danas