MASLAČAK(Taraxacum officinale)

Maslačak je cvatuća zeljasta,višegodišnja biljka iz porodice glavočika(Asteraceae).To je dragocjena ljekovita biljka koja ima široku primjenu za brojna oboljenja.

Njegova ljekovita svojstva prvo su upoznali Kinezi, a nakon njih arapski ljekari.Izuzetno je bogatog kemijskog sastava.

Čitava biljka sadrži inulin,taraksacin,taraksin,taraksacerin,fitosterole,kiseline,enzime,saponine,tanine,smolu,vosak,sluz,šećer, bjelančevine,brojne mineralne tvari i dr.Lišće je bogato vitaminima A,B,C, i D.Ima više željeza nego spanak, a navodno ima više vitamina A nego mrkva.

Smatra se jednom od najboljih ljekovitih biljaka kod probleme bubrega,jetre i žuči.Djeluje na poboljšanje cjelokupne izmjene tvari.Njime se liječe razne bolesti svih unutarnjih organa,razne upale, krvarenja i kožne bolesti.Pripravci stimuliraju sve žlijezde i muskulaturu probavnog sistema, pojačavaju lučenje žlijezda,potiču resorpciju produkata metabolizma, dobre su za čišćenje kožnih nečistoća i liječenje reumatskih bolesti i gihta.

KOŽNI ČIREVI(FURUNKULI)

Kašiku nasjeckanih svježih listova maslačka prelijte šoljom vrele,prokuhane vode i ostavite to da odstoji.Procijedite i pijte po trećinu šolje triput dnevno,prije obroka.Također,na čireve možete stavljati oprane i izgužvane listove maslačka(pričvrstite ih flaster –trakom).

ZA REGENERACIJU JETRE

U mašini za meso sameljite deset svježih cvjetova i tri lista maslačka,kao i jednu mrkvu.Toj masi dodajte kašičicu meda i napravite kašicu.Dobićete prirodni lijek za regeneraciju jetre- svakog jutra pojedite po kašičicu smjese na prazan stomak – pola sata prije jela.

„MED“ OD MASLAČKA ZA ZGLOBOVE

Prelijte 350 g cvjetova maslačka litrom vode i stavite ih da se kuhaju sat vremena na tihoj vatri.Procijedite tečnost pa u njoj rastvorite kilogram šećera, te kuhajte još sat vremena, skinite sa vatre i prohladite.U „med od maslačka“ iscijedite sok od velikog limuna, koji će te sipati u tegle.

Kašičicu takvog „meda“ uzimajte triput dnevno,prije jela.Ovo sredstvo pomaže u slučaju osteohondroze i oboljenja zglobova.Terapija treba da traje mjesec dana, a zatim slijedi pauza od nekoliko nadjelja.Ponavljajte kuru sve dok ne potrošite zalihe.

 

Izvor:AURA;april 2018.

1540 Posjeta 1 Posjeta danas