Ramazan Mubarek Olsun

U utorak sa akšam – namazom nastupa nam mubarek mjesec ramazan, mjesec posebne milosti, oprosta i oslobadanja robova od džehennemske vatre.
Uzvišeni Allah kaže: “U mjesecu ramazanu, pocelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.
Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuce, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoce imate, da odredeni broj dana ispunite i da Allaha velicate zato što vam je ukazao na pravi put i da zahvalni budete!” (El-Bekare: 185
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “O ljudi, došao vam je mjesec ramazan sa bereketom, rahmetom i magfiretom, mjesec koji je najbericetniji od svih mjeseci, ciji su dani važniji od svih drugih dana, cije su noci znacajnije od svih drugih noci, ciji su casovi bolji od svih drugih casova.
To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u gostoprimstvo gdje ste odredeni za one kojima ce On pocasti ukazati.
Vaše disanje u ovome mjesecu je tesbih, a spavanje ibadet.
Vaš posao koji obavljate u ovom mjesecu bice primljen kod Uzvišenog Allaha, a dova uslišena.
Tražite od svoga Gospodara, iskrenim nijjetom i cistim srcem da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u ucenju (citanju) Knjige koju vam je objavio.
Nesrecan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskracen Allahov oprost.
Sjetite se dok ste gladni i žedni, gladi i žedi Sudnjeg dana. Dijelite onima koji su siromašni i napušteni.
Poštujte starije i imajte milosti prema mladima. Održavajte rodbinske veze. Oborite poglede od onoga što vjerniku nije dopušteno gledati i što je vjerniku zabranjeno slušati. Smilujte se prema sirocadima drugih i Allah ce se smilovati prema vašim. Tražite od svoga Gospodara da vam oprosti grijehe. Dignite svoje ruke Uzvišenom Allahu sa dovom poslije svakog namaza. To je najbolje vrijeme za dovu u kome Uzvišeni Allah obasipa svoje robove milošcu i prima dovu koja mu bude upucena. O ljudi, vaše duše su ovisne o vašim djelima. Oslobodite ih traženjem oprosta od grijeha. Vaša leda su natovarena teškim teretom. Ublažite tu težinu što dužom sedždom. Znajte da se Uzvišeni Allah kune svojom velicinom da nece muciti one koji klanjaju i sedždu cine i da ih nece uplašiti džehennemskom vatrom na Dan kad ce se svi ljudi dici pred Gospodarem svjetova.”??Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Kada se pojavi mladak i najavi dolazak mjeseca ramazana, obraduje se Arš i Kursijj, meleki i ono što je ispod njih, govoreci: ‘Blago li se ummetu Muhammedovom, sallallahu alejhi ve sellem, zbog onog što im je dato. Za njih mole i oprost traže Sunce, Mjesec, zvijezde, ptice u zraku, ribe u vodi i sve što je živo na zemlji, danju i nocu, osim šejtana, Uzvišeni Allah nas zaštitio od njega.
Tako, kada muslimani uz mjesec ramazan ujutro osvanu, ne bude ostavljen nijedan musliman a da mu ne bude oprošteno.
Uzvišeni Allah rekne melekima: ‘Darujte vaše namaze i zikr u mjesecu ramazanu ummetu Muhamedovom, sallallahu alejhi ve sellem.’”
Na kraju ucimo dovu Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koju je proucio u kuci Sa’d ibn Ubade, radijallahu anhu: “Neka se kod nas ifare postaci, neka našu hranu jedu pobožni i neka za nas istigfar cine meleki!”

2600 Posjeta 1 Posjeta danas