BAJRAKLI DŽAMIJA U BEOGRADU

 

Bajrakli- džamija u Beogradu biće prvi put otvorena za posjetioce tokom manifestacije Noć muzeja, koja će 19.maja biti održana jubilarni, 15.put na više od 60 lokacija u Beogradu.Kako je najavljeno, ispred jednog od najstarijih vjerskih objekata iz osmanskog perioda u srbijanskoj prijestonici biće postavljena izložba čija je tema“150 godina Islamske zajednice Srbije“.

Glavni imam Bajrakli-džamije, muftija Muhamed Jusufspahić kaže da su vrata te svetinje uvijek bila otvorena za posjetioce i da u Noći muzeja akcenat neće biti na predstavljanju ovog molilišta kao prostora, već kao „mjesto povezivanja s Bogom“.

-Postoje molilišta gdje se ljudi mole ili dive graditelju ili ktitoru,ali nam to cilj.Ovo molilište ima neku drugu vrijednost, to je mjesto gdje se vezuje sa Bogom i gdje se niko drugi ne veliča sem njega.Mislim da će to posjetioci osjetiti.Prošlo je mnogo vremena od 1521.godine,mnogo događaja,sistema,režima, a Bog je htio da džamija ostane, rekao je Jusufspahić za Tanjug.

Kako kaže, sve je zamišljeno tako da se u Noći muzeja ispoštuju i posjetioci i običaji vezani za džamiju.

-Predviđen je poseban prostor za posjetioce u koji će moći da uđu tokom trajanja cijele manifestacije, čak i u vrijeme molitve, ali tako da to ne remeti nikog i ničiju znatiželju, naveo je Jusufspahić.

Bajrakli-džamija sagrađena je između 1570. i 1680. godine, a postoji legenda da je jedan od najstarijih historijskih spomenika podignut 1521. neposredno nakon što su Osmanlije osvojili Beograd.Jedina je preostala džamija od 217 koliko ih je sagrađeno u Beogradu u periodu vladavine Osmanskog carstva.

Prvobitno se zvala Čohadži-džamija, po zakladniku, trgovcu suknom,hadži Aliji.Jednoprostorna je građevina s kupolom i minaretom.Za vrijeme austrijske vladavine(1717-1739) pretvorena je u katoličku crkvu, kada je i srušen najveći broj džamija.

Po povratku Turaka,ponovno je vraćena u originalnu funkciju džamije.Husein-beg,ćehaja(pomoćnik) glavnoga turskog zapovjednika Ali-paše,obnovio je bogomolju 1741. godine,pa se neko vrijeme zvala Husein-begova ili Husein-ćehajina džamija.

Krajem 18.stoljeća prozvana je Bajrakli-džamija,po barjaku koji se na njoj isticao kao znak za istodobni početak molitve u svim džamijama.Poslije obnove u 19.stoljeću,koju su poduzeli srpski knezovi,postaje glavna gradska džamija, a danas je jedina islamska bogomolja u Beogradu.Godine 1979. džamija je stavljena na listu zaštićenih kulturnih dobara od velikog značaja.

Bajrakli-džamija zapaljena je u noći između 17. i 18. marta 2004.godine,a neredi kod džamije izbili su nakon nasilja nad Srbima na Kosovu 17. marta 2004. godine.Tada je izgorjela i biblioteka s više od 7.000 knjiga velike vrijednosti.Kasnije je džamija popravljena, a obnova je završena 2012. godine.

U programu manifestacije Noć muzeja ove godine je uvršteno i šejh-Mustafino turbe, mauzolej podignut 1783. godine u Višnjičkoj ulici, ispod današnjeg Studentskog parka u centru Beograda.

 

Izvor:“Oslobođenje“2018.

2010 Posjeta 1 Posjeta danas