BRŠLJAN (Hedera helix)

OPIS BILJKE:

Bršljan je grmolika drvenasta penjačica iz istoimene porodice,koja se vrežama pričvršćuje za podlogu.U vlažnim šumama može rasti i po tlu, ali tamo nikada ne cvijeta.Trajnica je koja može doživjeti duboku starost od nekoliko stotina godina, a raste vrlo sporo.Još od najstarijih vremena upotrebljava se kao ljekovita biljka.Za razliku od imele, koja od drveta na kome živi uzima vodu i u njoj rastvorene mineralne materije, bršljan svojim korijenčićima ne crpi hranu iz drveća, već mu ono koristi samo kao potpora da lakše dođe do svijetla, a može da mu našteti samo ako se razraste iznad njegove krošnje i zakloni mu svijetlo.

RASPROSTRANJENOST: Oduvijek samoniklo raste u Evropi, sjevernoj Africi i jugozapadnoj Aziji.

VRIJEME CVJETANJA: Od septembra do novembra

LJEKOVITI DIO BILJKE: Listovi- mogu se sakupljati tokom cijele godine, iako je količina ljekovitih materija najveća neposredno prije cvjetanja, u kasno ljeto i u ranu jesen.Listove treba polako i pažljivo osušiti na vazduhu, da bi zadržali prirodnu boju.Ostale dijelove bršljana ne treba sakupljati niti upotrebljavati.

LJEKOVITO DJELOVANJE:Listovi sadrže hederassponin, za koji se smatra da ima antibiotsko djelovanje i onemogućava rast nekih gljivica i bakterija.Male količine hederasaponina šire krvne sudove, a velike količine ih sužavaju i usporavaju puls.Osim toga, djeluje vrlo snažno na krvne sudove i zaustavlja krvarenje.

### Disajni organi: olakšava iskašljavanje,liječi kašalj, pomaže kod upale pluća, bronhitisa i astme.Sok od svježih listova bršljana, ukapan u nozdrve, liječi polipe u nosu.

### Srce:već u malim količinama širi krvne sudove, podstiče cirkulaciju i pomaže kod ateroskleroze, upale vena, jača srce i čisti krv.

### Želudac,slezena i crijeva: smiruje i liječi upalu sluzokožu želuca i crijeva, pomaže kod bolesti slezene.

### Jetra i žuč: podstiče izlučivanje žuči, pomaže kod bolesti jetre, upale žučne kese, kod pijeska i kamena u žuči.

### Bubrezi i bešika: podstiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, smanjuje bolove u bubrezima i pomaže kod upale bubrega,bešike i mokraćnih kanala, bolova u bešici, zastoja mokraće, pijeska i kamena u bubregu i bešici.

### Ženske bolesti: reguliše neredovne i obilne menstruacije i pomaže kod bijelog pranja.

### Kosti i zglobovi:smanjuje bolove i pomaže kod reume,artritisa, gihta, otoka, istegnuća i iščašenja.

### Nervi: smanjuje bolove i pomaže kod neuralgija,išijasa, vratobolje i lumbaga.

### Koža: smanjuje bolove kod uboda i ujeda insekata,čisti i omekšava kožu,pomaže kod nadražene kože,lišaja,ekcema,upale,peruti, akni, alergijskog osipa, čireva, čireva na nogama, bradavica, kožnih bolesti, opekotina, sunčanih pjega, kurjeg oka, rana koje teško zarastaju, gnojnih rana i celulita.

UPOZORENJE: Bobice su najotrovniji dio bršljana i ne smiju se upotrebljavati kao lijek.Poslije dvije nedjelje redovnog uzimanja preparata od bršljana treba napraviti pauzu od 4-5 nedjelja.

Sve do 9. vijeka,bršljan se upotrebljavao kao sveta i ljekovita biljka, a zatim ga je kršćanska crkva proglasila paganskom biljkom i zabranila njegovu upotrebu.

 

Izvor:Zdravlje iz prirode(2018.)

3221 Posjeta 1 Posjeta danas