Zeničanin fotografijom vodopada Kravice osvojio prvo mjesto za najbolje predstavljanje domovine

Trinaestogodišnji Affan Kaknjo je na natjecanju za najbolju fotografiju Veleposlanstva Italije u Bosni i Hercegovini osvojio prvo mjesto na temu “Moja BiH”. Kaknjo se amaterski bavi fotografiranjem, a svoja prva iskustva je stekao u školi fotografije koja se realizira u Zenici.

Kaknjo se natjecao u kategoriji sudionika od 13 do 18 godina, a njegova fotografija “Underestimated power” najviše se svidjela članovima žirija.

Ovo je prva nagrada koja je Kaknji donijela i profesionalni fotoaparat kojim će moći nastaviti razvijati svoju ljubav prema fotografiji, umjetnosti i prenošenju emocija kroz fotografiju.

U razgovoru za Klix.ba Kaknjo je ispričao kako je nastala fotografija koja predstavlja prirodnu ljepotu Bosne i Hercegovine.

“Vodopad Kravica jedna je od najdragocjenijih prirodnih ljepota moje domovine, a fotografija je nastala kada sam vidio čovjeka u čamcu, nakon čega sam odmah reagirao. Fotografijom sam predstavio prirodu okruženja u kojem živim, a svi ti detalji na njoj su nama postali uobičajeni. Čovjek na čamcu svoju pažnju je posvetio mobitelu, a korištenjem pametnih telefona propuštamo i zanemarujemo ono oko nas”, govori Kaknjo.

Dodao je da je ovim prizorom želio skrenuti pažnju na to da sve manje ljudi posvećuje pažnju prirodi, te da tehnologija omalovažava moć prirode.

Kaknjina mentorica Dijana Muminović, koja inače vodi Školu fotografije u Zenici, Kaknju je upoznala 2017. godine kada je došao na prvi sat.

“Affan i ja često planinarimo s društvom Vedro, a taj dan smo bili na vodopadu kada je dotrčao i tražio fotoaparat. Bilo mi je drago jer je želio ono što vidi kreativno izraziti kroz fotografiju. Nakon dva sata se vratio i rekao da je prazna baterija. Međutim, kada sam pogledala fotografije, pronašla sam mnogo lijepih, ali pobjednička je imala sve elemente da zaista osvoji ovu nagradu. Ponosna sam što je prepoznao sve elemente dokumentarne fotografije i što je kao mlad uspio ostvariti neki uspjeh”, govori Muminović.

Kaknjo je na kraju istakao da nije mogao ni pomisliti da će osvojiti neku nagradu, ali da ga to ne čudi s obzirom na to da je učio od nekog tko je svoj studij posvetio fotografiji.

On je danas član CreativeShooting tima iz Zenice s kojim je izlagao svoje fotografije o cyberbullyingu u Muzeju Grada Zenice, Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, a i u budućnosti će nastaviti vrijeme posvećivati fotografiji.

Izvor:klix.ba, Radio Ljubuski

926 Posjeta 2 Posjeta danas