NARANČA (Citrus aurantium)

Iako je južno voće, naranča je kod nas odomaćena kao jabuka.Narod oduvijek zna da je dobra i za oporavak bolesnika, a jedini izuzetak su osobe sa gastritisom i problemima sa žučnom kesom koji ovo voće loše podnose.

Kod naranče je,inače, sve korisno—koea,plod i cvijet, pa je i u konzumiranju široko zastupljena.

U Nepalu se,primjera radi, naranča jede cijela, zajedno sa korom, dok je u Avganistanu trpeza bez ove voćke nezamisliva.

 

.Sokom od naranče prelivaju se variva i meso,radi boljeg ukusa i radi boljeg varenja.A delikatesni desert Švajcaraca su kriške naranče prelivene slatkom pavlakom.U antičkim vremenima zvali su je voćem bogova, pri čemu ih je Herkul posebno obožavao, jer su mu davale snagu.

Plod naranče je izuzetno ukusan,Sadrži obilje vitamina C,B,provitamin A,kao i vitamin E.Od minerala posebnu važnost ima kalcij koji se lako apsorbuje, ali i magnezij,kalij i fosfor.Naranča je bogata i oligoelementima, ali i šećerom,koji organizmu obezbjeđuje energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorjevanje.Vitamin C pospješuje i apsorpciju gvožđa,pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.

Za pušače vitamin C ima posebnu važnost.Stoga,ako pušite,živite u zagađenom okruženju ili vas je obuzeo umor,salatu ne treba začiniti uljem, već sokom od naranče.Ovakva ukusna slatko-slana kombinacija istovremeno je izuzetno zdravstveno korisna.Međutim,treba voditi računa o termolabilnosti vitamina C, što znači da naranču treba jesti svježu, a ne prerađenu u vidu,recimo marmelade.

Sok od naranče sadrži sve sastojke kao i plod, ali samo ako se brzo popije.To je zato što kisik iz vazduha utiče na smanjenje količine vitamina C u soku.Zna se još od davnina da je ovaj sok savršen čistač organizma i dobro sredstvo za pravilno varenje hrane.

Osim toga, stručnjaci laboratorija Organizacije za naučna istraživanja Komonvelta u Australiji otkrili su da bar jedna naranča dnevno unijeta u organizam,može biti uspješna zaštita od pojave nekih oblika karcinoma.Oni tvrde da rizik oboljevanja od karcinoma usne duplje,grla,glasnih žica i organa za varenje može biti prepolovljen zahvaljujući ovoj voćki.A ukoliko se jedna naranča doda na pet uobičajenih redovnih obroka sa voćem i povrćem u toku dana, preporučenih od stručnjaka, smanjiće se rizik od srčanog i moždanog udara za 19 posto.

Istraživač profesor dr.Ketrin Begharst naglasila je da naranče imaju najveći procenat antioksidansa od sveg voća.Imaju i više od 170 različitih fitokemijskih sastojaka,više od 60 flavonoida,za koje je već dokazano da posjeduju antizapaljenske i antitumorske sastojke,kao i sastojke koji sprječavaju stvaranje ugrušaka krvi,odnosno trombova,koji mogu dovesti do srčanih i moždanih udara.

Ova ljekovita voćka poboljšava i stimuliše rad crijeva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a zadebljanje krvnih sudova smanjuje za trećinu.Također.daje čvrstinu i elastičnost kosi,a noktima sjaj i jačinu.

Osim toga,svakodnevno konzumiranje ovog voća predstavlja dobru zaštitu neurona u mozgu i kičmenoj moždini.Antioksidansi naranče smanjuju uticaj toksina koji se luče kada je organizam pod stresom.Na taj način smanjuje se i mogućnost oštećenja na nervnim ćelijama,odnosno omogućava se bezbrižno starenje,uz očuvanje bistrog uma.

 

Izvor:Novosti(Život plus)

936 Posjeta 1 Posjeta danas