Urednica portala Tačno.net dobitnica velike njemačke nagrade

Foto: Aleksandra Zaytseva

Glavna i odgovorna urednica portala Tačno.net Štefica Galić dobitnica je njemačke nagrade Johan Philipp Palm za slobodu govora u 2018. godini.

Novinarka, fotografkinja i aktivistica za ljudska prava svojim radom i javnim angažmanom u oblasti borbe za ljudska prava zaslužila je jednu od najprestižnijih novinarskih nagrada u Njemačkoj. Osim Štefice Galić, nagradu je još dobila radio novinarka iz Južnog Sudana Josephine Achiro Fortelo.

josephinachirofrotelo

Josephine Achiro Fortelo

U obrazloženju dodjele nagrade Štefici Galić navodi se da ona zajedničku budućnost svih ljudi u Bosni i Hercegovini smatra mogućom samo ukoliko se užasi prošlosti razjasne i žrtve zamole za oprost:

“U člancima na internetskom portalu Tačno.net i u svojim govorima ona imenuje počinitelje i mjesta etničkog čišćenja. (…) Izložena je otvorenim prijetnjama, uznemiravanju i čak nasilnim napadima reakcionarnih nacionalista. Od državnih institucuja nema zaštitu niti pomoć. Ipak ona se ne predaje i dalje odlučno radi na pomirenju svih naroda u svojoj zemlji. Time je ona izuzetan primjer koji odgovara smislu ove nagrade”, navodi se u obrazloženju.

Naime, ova nagrada nosi ime po Johanu Philippu Palmu, njemačkom književnom izdavaču i borcu za slobodu koji je ubijen početkom 19. stoljeća tokom Napoleonovih osvajanja po direktnoj naredbi francuskog vojskovođe Napoleona Bonaparte.

O drušvenom angažmanu Štefice Galić opširnije na Wikipediji.

Tacno.net

1097 Posjeta 1 Posjeta danas