Emir Balić: Samo Mostarci skaču lastu, a to nije skok već let

Pripreme za skokove su toku, problemi su standardni, priča nam Balić, uvijek sve počinje i završava s novcem. Bez naplaćivanja ulaznica (10 KM) se ne može zatvoriti finansijska kontrukcija, a on kao neko s najviše iskustva bavi se i problematikom vodostaja. Kaže nam kako su ronioci kazali dobru stvar za skakače, da je sada dubina ispod mosta čak metar i po veća nego ranije, jer voda godinama odnosi pijesak.

Balić nam kaže kako je najveći problem mostarskih skokova nedostatak novih skakača, nema kupača na Neretvi, time niti novih skakača.

“Neće biti puno Mostaraca u skokovima na glavu, Listo i još možda dvojica ili trojica. Nekad je bilo drugačije, hiljade djece na Neretvi. Ja sam znao s one pećine (pokazuje na Duradžik o.a.) skočiti dnevno po po deset puta, to je sjajan trening. Sa šesnaest godina sam prvi put skočio sa Starog mosta i pedeset godina skakao u konkurenciji, nebrojeno puta za neke druge prilike”, prisjeća se Balić koji je zbog skokova nagrađen više od 450 puta, posebno je značajno priznanje MOK-a, a on najviše cijeni činjenicu da je njegov lik završio na poštanskoj marci.

I skokovi će biti zaštićeni od UNESCO-a

Najavio nam je i apliciranje da kao i sam Stari most, tako i skokovi budu zaštićeni od UNESCO-a, kao svjetska nematerijalna kulturna baština.

“Most je u UNESCO-u, bit će i skokovi, već smo pripremili aplikaciju. Imamo brdo materijala, posebno obećanje Juan Antonio Samarancha, bivšeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora, koji je nakon mog obraćanja u kojem sam govorio i o 22 poginula skakača u odbrani mosta, kazao kako e nakon obnove mosta MOK preuzeti stalno pokroviteljstvo nad skokovima, sve finansirati i nagrade dodijeljivati. To ideju je politika ugasila, ali mi to sve imamo dokumentovano”, kazao je Balić.

Balić kaže i kako se treba posebna pažnja posvetiti zaštiti mostarske laste, specifičnog i izuzetno teškog skoka, koji premašuje riječ skok.

Orlando se vrti, ali upada na noge

“Samo Mostarci skaču pravu lastu. Listo kad skače on dođe na most i baci se iznad mosta, to više nije skok, to je let. Meni je Gojko Berić znao reći da ima osjećaj kad ja skačem da stoti dio sekunde stojim u zraku, e to je let. Kod laste se samo metar i po ulazi pod vodu, nevjerovatan udar i pritisak na tijelo. Orlando Duque, najveća legenda figurativnih skokova, koji je nedavno skakao na Sjevernom polu sa dvadesetmetarske sante leda, mi je govorio da ni lud ne bi skočio lastu, da su figurativni skokovi komplikovaniji, a lasta teža. On se prevrće gore, ali upada na noge, nije kičma u pitanju”, kaže legendarni Emir Balić.

Priča nam u šali kako ga je Ivica Osim pitao za zdravlje, a on odgovorio da ga bole leđa, na što mu je Osim kazao da je dobro da ima ijedan organ u njemu. Balić se prisjeća i pobjednika u skokovima na glavu koji nisu bili Mostarci, skakača iz Đakovice i brojnih drugih epizoda. Za novi uzlet skokova neophodni su bolji uslovi, čistija Neretva, povratak kupača, ali i izgradnja bazena.

Skokovi u nedjelju, tradicionalni, atraktivni i mostarski, najstarije organizovano skakačko takmičenje u svijetu, 452. zakazani su za 16 sati. Oni koji znaju šta je atrakcija i tradicija biti će ispod mosta.

Klix.ba, pise R.D.

994 Posjeta 1 Posjeta danas