Vodopad Kravice “okupirali” turisti, oduševljeni ljepotama Hercegovine

O prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine svjedoči i vodopad Kravice, nadomak Ljubuškog, koji svakodnevno posjećuju brojni turisti iz svih krajeva svijeta.

Posjetili smo ga u jeku turističke sezone. Već po samom dolasku, može se primijetiti veliki broj automobila na parkiralištima iznad vodopada, a pred naplatnom kućicom turisti su stajali u redu kako bi kupili ulaznice. Za ulazak u ovo mjesto nesvakidašnje ljepote, potrebno je izdvojiti 5 eura, piše Faktor.ba.

Na prilaznim putovima vodopadu, svako malo mogu se sresti grupe turista kako zastaju kako bi fotografirali hercegovački dragulj s gornje strane odakle puninu njegove ljepote skriva zelenilo kojim je vodopad okružen.

Teško je reći da li je ljepši iz spomenutog kuta ili kada se niz popločane stepenice spustite u njegovo podnožje, gdje vas dočeka bajkoviti prizor, slapovi koji padaju s visine od 26 do 28 metara praveći vodeni amfiteatar ispod vodopada promjera 120 metara.

Pred samim vodopadom, zatekli smo turiste kako se kupaju pod slapovima, voze kajacima, ali i opuštaju u kafićima uz obalu.

Pored domaćih stanovnika, zatekli smo brojne turiste iz Italije, Australije, Njemačke, Japana, Koreje, SAD-a, skandinavskih zemalja te najviše iz Arapskih zemalja.

Emira Asair iz Kuvajta na Kravice je stigla u društvu mnogobrojne obitelji. Ne krije oduševljenje prizorom koji nudi ovaj hercegovački dragulj.

-Vodopad, netaknuta priroda, zrak, voda, sve je tako posebno i opuštajuće. Ugodno se osjećam ovdje i iskreno nadam se da ću se uskoro opet vratiti – kazala je Emira.

Otkriva da je posjetila i Mostar, staru gradsku jezgru, te se prvi put svojim očima uvjerila u ljepote o kojima je toliko čula. Tvrdi kako im je plan u narednim danima posjetiti i prijestolnicu BiH.

Za Giuseppe Carta sa Sicilije ovo mjesto nesvakidašnje ljepote je mjesto na kojem sva čula uživaju.

-Sviđa mi se što vidim ljude sa svih strana svijeta kako zajedno uživaju. Oduševila me ta netaknuta priroda, i iskreno se nadam da će zadržati ovu prirodnost -kazao je Giuseppe, istaknuvši da će i svojim prijateljima preporučiti da ga posjete.

O tome koliko mu se sviđa ovo mjesto više od riječi govorio je njegov osmijeh koji nije “skidao” s lica. U Mostaru je boravio više puta i o njemu ima samo riječi hvala.

– Posebno uživam u vašoj kuhinji, ta raznovrsna jela me oduševljavaju.Stari dio grada mi nikako da dosadi, uvijek me iznova očarava. Ljudi su posebna priča, tako susretljivi, darežljivi i uvijek spremni pomoći – govori Giuseppe. No, koliko je oduševljen Mostarom najbolje potvrđuje činjenica da je oženio Mostarku.

Ističe da će se uskoro ponovo vratiti, jer tu ima puno prijatelja koje treba posjetiti i narednih godina.

U društvu prijatelja zatičemo Cameil Multima iz Australije, kojoj je ovo prva posjeta Bosni i Hercegovini.

Iznoseći svoje utiske, Cameil nije krila svoje oduševljenje, kazavši da je ovo mjesto impresivno i da joj se svidjelo, kao i to da će nastojati da, ako joj se ukaže prilika, ponovo dođe.

U svako doba godine, zbog nivoa vodostaja rijeke Trebižat, vodopadi nude različit doživljaj. Spomenimo i to da nismo mogli da ne primijetimo neuobičajen znak. Na tabli stoji upozorenje da je zabranjeno obavljanje vjerske molitve. Isti je postavljen zbog sve većeg dolaska Arapa na Kravice koji su klanjali, pa su uposlenici staviti ovaj znak, uz obrazloženje da je klanjanje ometalo druge posjetitelje.

Faktor.ba

Radio Ljubuski

 

.

.

1117 Posjeta 1 Posjeta danas