Bosanski stećak u srcu Danske

Uslijed rata u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine veliki broj građana ove zemlje bio je primoran napustiti svoje dotadašnje domove. U tim haotičnim trenucima utočište građanima Bosne i Hercegovine srdačno su pružile mnoge evropske države, među kojima je bila i Kraljevina Danska.

Rezultat prijateljskog odnosa ove države prema Bosancima i Hercegovcima je i činjenica da u ovoj zemlji trenutno živi preko 22.000 građana koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Koliko su vlasti Danske bile prijateljski raspoložene prema izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine govori i činjenica da im je u veoma kratkom roku omogućen pristup visokom obrazovanju, što je bila samo jedna u nizu pogodnosti.

U danima kada se navršava 25 godina od pristizanja prvih izbjeglica u ovu zemlju, bh. zajednica se na originalan način odlučila zahvaliti vlastima ove zemlje za pomoć u trenucima kada je bilo najpotrebnije.

Na starom danskom pismu i bosančici

Mensur Graca, voditelj BH Radija Odense, uz udruženje Bošnjaka logoraša, jedan je od pokretača akcije sakupljanja sredstava za izradu prvog stećka koji će biti uručen u znak zahvalnosti nekoj od evropskih država koje su bosanskohercegovačkim građanima pružili utočište. Stećak, kao bosanski nacionalni simbol, prigodan je poklon, a činjenica da će biti izgrađen od bosanskog kamena i poslan u Dansku govori o ozbiljnosti čitavog projekta.

“Danska je za sve nas uradila mnogo i skoro da je nemoguće zahvaliti se ovoj državi na pravi način. Iz razloga što se navršava 25 godina od kako su prvi Bošnjaci zbog rata izbjegli u Dansku, odlučili smo se barem simbolično odužiti našim domaćinima. Tražeći nešto prigodno, a u isto vrijeme i za nas značajno, došli smo na ideju da narodu Danske poklonimo stećak, naš historijski simbol. Kada smo ovu ideju predočili danskim zvaničnicima, bili su oduševljeni i vrlo rado su prihvatili ovaj mali znak pažnje”, ističe Graca.

Kako kaže, vlasti u gradu Odense odobrili su na jednom od vijećničkih sastanaka postavljanje stećka u parku, što je potvrda podrške danskih vlasti. Oni su se, također, odlučili da će podržati ovaj projekat, što će pomoći bosanskohercegovačkoj zajednici pri realiziranju projekta.

“Raduje nas činjenica da su vlasti u gradu Odense prihvatili naš prijedlog o postavljanju stećka. Oni su upoznati s našom akcijom prikupljanja sredstava za projekat, koja još nije privedena kraju. Vlasti nas podržavaju u ovome, ali ne novčano, jer smo, kao zajednica, odlučili da ćemo sve troškove snositi sami. Sve to govori da su vlasti ovdje prepoznale značaj projekta, a što je, ustvari, bio jedan od naših ciljeva”, rekao je Graca.

Ono što Graca naglašava je da će na stećku raditi poznati bosanskohercegovački umjetnik Adis Fejzić, koji je stekao ogromno iskustvo kada je riječ o stećcima. Također, ono što je bitno istaknuti je da će na stećku biti napisana zahvala na starom danskom pismu te na bosančici.

Veza dva naroda i dvije zemlje

“Definitivno, izrada stećka i njegovo dopremanje do Danske je zahtjevan posao, koji iziskuje timski rad. Imamo čast da na ovom projektu radi i poznati bh. umjetnik Adis Fejzić, vrsni poznavalac stećaka. Ovaj stećak će, osim uobičajenih simbola koji se na njemu nalaze, imati i natpis na kojem će se izraziti zahvalnost našim domaćinima u Danskoj, za sve što su napravili za nas prije 25 godina, a natpisi će biti na starom srednjovjekovnom danskom pismu te na našoj bosančici. Na taj način ćemo napraviti poveznicu između ova dva naroda i zemlje. Danska, kao i Bosna i Hercegovina, ima zanimljivu i bogatu srednjovjekovnu historiju, tako da nam nije bilo teško pronaći nešto što može biti poveznica”, govori Graca.

On ističe da je interes za ovaj projekat među bosanskohercegovačkom zajednicom u Danskoj veliki te da se nada da će primjer ove zajednice slijediti i drugi Bosanci i Hercegovci rasuti po svijetu.

“Ljudi se interesiraju za ovaj projekat, uplaćuju donacije, ali i preporučuju svojim prijateljima da urade isto. Trenutno je ovo jedinstven slučaj poklanjanja stećka nekoj od država, ali iskreno se nadam da neće biti i posljednji. Ukoliko se poslije nas još neka od zajednica odluči zahvaliti svojim domaćinima, na isti ili neki sličan način, smatrat ćemo naš projekat uspješnim”, konstatira Graca.

Izvor: Al Jazeera

1371 Posjeta 1 Posjeta danas