Drežanka, rijeka koja ostavlja bez daha

Zbog potpuno sačuvane čistoće vode i nedirnutih prekrasnih krajolika kroz koje protječe, rijeka Drežanka, jednostavno, ostavlja bez daha.

Sve od izvora do ušća tu rijeku krase prirodni virovi, vodopadi, nebesko plavetnilo, rijetko viđena čistoća vode, zelenilo te obilje pastrve i drugih vrsta riba.

Samo kod nas ovakva prostranstva mogu ostati neotkrivena i tajnovita. Bilo gdje drugo, kanjon Drežanke bio bi nezaobilazna razglednica i odredište hiljada turista. Drežanka ima dosta pritoka, od kojih su najznačajnije Laloša, Ješevac, Meomača, Gračanica, Ledenica, Tisno i Ždilac.

Rijeka Drežanka izvire u podnožju najveće hercegovačke planine Čvrsnice na nadmorskoj visini 485 m, a izvor se zove Mošćenica. Od samog izvora nizvodno 200 m, nalaze se tri prekrasna vodopada visine od 10 do 12 metara, koji su prava atrakcija.

Vodopad Veliki Movran je najvisočiji vodopad u Bosni i Hercegovini koji se spušta sa litica Čvrsnice u dolinu Drežanke. Vodopad se pojavljuje u periodu dugotrajnih kiša tokom jeseni, zime i ranog proljeća. Na vrelu Graćanice se nalazi vodopad Ključ.

Rijeka je bogata pastrmkom i drugim ribama te je mamac za ribare profesionalce i rekreativce, i svakako fotografe, izletnike, planinare… Također, prekrasna je pritoka Jasevac koja je pogodna za razvoj kanjoninga. Ponekad uslijed sušnih perioda Drežanka na pojedinim mjestima ponire. Od brojnih prirodnih izvora posebno se ističu Balin vir, Mujića vir, Stupina, mali i veliki Zelenak i Crna stupina.

Stupina u Dragi je poznato kupalište gdje se donedavno održavali skokovi kao pripremno takmičenje za skokove sa Starog mosta u Mostaru, dok kupalište Crna stupina u Striževu je za ljubitelje netaknute prirode. Zove se crna jer sunce ne dopire do vode pa voda izgleda crna. Posebno se ističe kupalište u Donjem selu kod brane koje raspolaže lijepom plažom, restoranom, parkiralištem za automobile, i s mnogo prostora za odmor i opuštanje u hladovini uz samu rijeku.

Na svima se mogu doživjeti jedinstveni i neponovljivi prizori koji dočaravaju svu ljepotu i raskoš te hercegovačke ljepotice i posjetitelje naprosto primoravaju da opet dođu i da se dive netaknutoj prirodi kakva se rijetko može vidjeti. Drežnica je, jednostavno, jedno od onih mjesta koje kada upoznate bit će vam žao što je ranije niste otkrili.

 

3588 Posjeta 1 Posjeta danas