LJUBUŠKI- Grad kojem je rijeka s devet imena poklonila čudesne sedrene slapove

Historijski podaci

  • U historijskim dokumentima,najprije se 1444. godine javlja podrađe Ljubuškog grada i u njemu lokalna crkva, bez navoda kome je posvećena
  • prvi spomen Starog grada Ljubuški u vezi je s borbama između hercega Stjepana i sinova,knezova Vladislava i Vlatka
  • Ljubuški se, kao civitas Lublano, tek 1454. spominje u povelji aragonskog kralja Alfonsa V.
  • Ljubuški prvi put osvajaju Osmanlije,ali ga drže svega mjesec, kada ga je knez Vlatko vratio pod svoju vlast.Između 1468. i 1477. Osmanlije su definitivno osvojile Ljubuški.
  • grad Ljubuški spominje se u defteru hercegovačkog sandžaka, a 1503. u ugovoru između Osmanskog carstva i Ugarske, kao jedan od pograničnih gradova koji ostaje pod osmanskom vlašću.
  • spominje se Ljubuški kao samostalan kadiluk.
  • U vakufnami Nesuh-age Vučjakovića, pisanoj u februaru 1565., grad se spominje kao k'ala(tvrđava).Nesuh-aga je u gradu podigao džamiju.

 

 

HUMAČKA PLOČA IZ 12.STOLJEĆA

 

*U Ljubuškom se nalazi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, osnovan 1884.godine.

Smješten je u franjevačkom samostanu Ante Padovanskog na Humcu i dio njegove impresivne zbirke je Humačka ploča iz 12.stoljeća,najstariji očuvani spomenik pisan na bosančici.

Nije slučajno veliki herceg Stjepan Vukčić Kosača uz Blagaj odabrao Ljubuški kao mjesto gdje će sagraditi svoju utvrdu.Jer, u Ljubuškom, rijeka koja se skriva pod devet imena, a među kojima je najpoznatije Trebižat, u prirodi čini čuda i ovaj grad čini,zasigurno, jednim od najprivlačnijim mjesta u našoj zemlji i sve popularnijim na turističkoj mapi svijeta.

KAMENA OAZA

 

Ljubomorni Hercegovci iz susjednih mjesta reći če da je to zbog vodopada Kravica,znanog kao oaza u kamenu.I,istina,tim čarobnim slapovima koje tvori Trebižat,jedina ponornica u Evropi,koja devet puta nestaje i ponovo izvire,dolaze se diviti turisti sa svih meridijana.Na ovom izletištu je i tokom naše jučerašnje posjete vrvjelo kao u košnici.Arapi,Indijci,Slovenci,Česi,Poljaci,Italijani…uživali su u ljepoti ovog vodenog amfiteatra.Dok su se jedni osvježavali pićem u ugodnoj hladovini brojnih ugostiteljskih objekata,drugi su se sunčali i kupali u ovom rezervatu čiste i bistre vode.Bilo je i onih umornih,koje noge nisu poslužile vraćati se uzbrdo na ulaz,pa su jedva čekali da sjednu u popularni turistički voz.

Ali,dok je Kravica nadaleko poznata,mnogi,zasigurno,nisu čuli za vodopad Koćuša,istinski prirodni dragulj.Oni koji su ga posjetili,kažu,lijepši je od razvikane Kravice.To je istinski Prirodni vodeni park,kako piše na tabli,a mir i hladan,ugodan zrak koji donosi sedreni slap sa svojom širinom koja prelazi 50 metara nikako vas ne može ostaviti ravnodušnim.

-Kravica se dvadesetak godina reklamira, a o Koćuši se počelo pričati tek prije tri godine.Koćuši nismo, u smislu marketinga,dali na važnosti,jer želimo pripremiti sve turističko-ugostiteljske kapacitete i sadržaje,ali,jasno,u skladu s prirodom-priča nam Zdenko Džajić,vlasnik restorana „Vodopad“,tik uz Koćušu.

On je započeo gradnju drvenih kućica,svojevrsnih apartmana,a namjerava sagraditi i koju kamenu,s autohtonim štihom,suvenirnicu,igraonicu za djecu.Jer,kako nam pojašnjava,namjerava u skorijoj budućnosti ponuditi gostima cjelodnevni boravak,ali i prenoćište.

-Baš je ovdje nedavno boravilo nekoliko obitelji iz Sarajeva.Ljudi su uživali.Unajmili su kuću s bazenom i obilazili sve naše ljepote.A skoknuli su i do mora,jer je Makarska svega 40 km udaljena.Ma,ko god ovdje dođe,ponovo je naš gost-objašnjava nam Džajić.

Njegov prijatelj Miroslav Koroman ponosno nam govori da nam treba najmanje pet dana da obiđemo sve ljepote ljubuškog kraja.

-Ma kakvo more?!Nema potrebe,pored ovakve ljepote.Evo,ovaj dio poznat je i po mlinicama,jedna je ispod Zdenkovog restorana i obnavlja se,tako da će to biti prava atrakcija.Zamislite,melje se kukuruz,a onda pojedete pastrmku iz Trebižata s purom.Ne trebam vam pričati o našim vinima,maslinovom ulju,smokvama koje su zasigurno najljepše u HercegoviniNema ljepšeg doručka od smokava-hvali se Koroman,koji,inače,ima velike maslinike s više od stotinu stabala.

Vjerovatno je Koroman u pravu,jer sve prirodne,historijske i kulturne znamenitosti Ljubuškog ne mogu se obići za nekoliko sati. Stari grad Ljubuški,s početka naše priče,jednako zadivljuje turiste kao onaj u Blagaju.

LIBUŠA I MLEČANKA

Legenda kaže da je Stjepan Kosača sagradio grad za svoju ženu Ljubušu-Libušu,kako bi nesmetano u svojim drugim utvrdama uživao s jednom Mlečankom,te da je tako Ljubuški i dobio ime.No,prema pisanim izvorima,nijednoj njegovoj ženi nije bilo ime Ljubuša.

 

Predaja sačuvana među ljubuškim Bošnjacima kaže da je grad dobio ime po vrelu Ljubi,inače nerazjašnjenom nazivu vrela Gožulj.I u toj legendi spominje se herceg Stjepan,koji je,eto,po savjetu vile sagradio grad iznad Ljubuškog,a koja mu je rekla:“Nemoj grada ti u Tihaljini,idi dole Ljubi vodi hladnoj.“

Malo je poznato i da ovaj kraj krije brojne stećke,koji su zabilježeni na čak 45 lokacija,a nekropola Dilić-Bijača pod zaštitom je UNESCO.a.

 

Izvor:Avaz 30.08.2018.

Autor:M.Smajkić

.

.

Ljubuski sFrancuske2.

.

1369 Posjeta 2 Posjeta danas