Povrtlari i voćari na mukama, ne želi nitko brati za 35 KM

Narodnoj poslovici kako je “bolji kruh u hladu nego dva na suncu” posljednjih dana svjedoče vlasnici voćnjaka i plantaža povrća u BiH. Iako BiH, prema službenim statistikama, ima pola milijuna nezaposlenih, voćari i povrtlari strahuju kako neće navrijeme završiti sezonske poslove jer, kako tvrde, nitko ne želi u berbu voća i povrća, za što dnevnica iznosi od 35 do 40 KM plus hrana, prijevoz i kava.

Dok su se ranije rame uz rame s poljoprivrednicima u berbama nalazili čak i inženjeri te magistri, sad taj posao ne želi nitko, pa čak ni oni bez obrazovanja.

“Radnici su nam najveći problem. Ja sam ostao s dva radnika i svi smo u godinama pa se tako žalimo jedni drugima, a mlade radne snage nema, ni govora”, kazao je za Nezavisne Mile Popović, cvjećar i poljoprivrednik iz lijevčanskih Gornjih Karajzovaca.

Ističe da nije u pitanju visina dnevnice jer mnogi jednostavno ne žele raditi, a često se žale kako nema posla.

“Kad uzmeš u obzir tu dnevnicu od 35 KM, dva obroka, dva puta se popije kava, odvoziš ih, dovoziš, nije to onda samo 35 KM, ali ne žele raditi i gotovo”, kaže Popović.

Poljoprivrednici tvrde kako je najveći problem naći sezonce za vađenje krumpira i rezanje kupusa. Ni voćarima ne ide najbolje s radnicima, a Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruge voćara RS-a, kaže kako je teško naći radnike jer obično dođu na jedan dan, a sutra ih nema, “vruće im je i teško”.

“Imat ćemo problem za berbu voća, vozimo radnike tridesetak kilometara, neki su na spavanju i oni su nam najsigurniji, ali radnika uvijek nedostaje”, kaže Dojčinović.

Vrlo malo je mladih, a najviše su srednje dobi i umirovljenici te svi koji imaju veće zasade voća, kako kaže, neće ih u optimalnom roku završiti zbog nedostatka radnika. Problem ih je, kako kaže, naučiti kako klasirati voće, a čim nauče, odu i tako ponovo.

S druge strane, mladi bez posla kažu kako su ponuđene dnevnice niske, da su to poslovi koji se rade cijeli dan, što znači da su satnice mizerne.

“Brao bih voće na plantažama kada bih morao, ali za dnevnicu koja nije niža od 50 KM. Treba izdržati na suncu čitav dan. To stvarno nije lako”, kaže Dejan.

S njim se slaže i studentica Ivana.

“Ne bježim od rada i upravo sam se vratila sa sezone u Hrvatskoj, ali ići negdje brati voće ili povrće mi se ne isplati. U Hrvatskoj sam zaradila puno više i imat ću džeparac do sljedećeg ljeta”, kazala nam je Ivana.

Pogled.ba

Radio Ljubuski

895 Posjeta 1 Posjeta danas