Sortiranje otpada u Norveškoj, za pouku

Kontejneri,
lijepo je živjeti u uređenoj zemlji gdje se misli na čovjekovu okolinu i klimu. Danas sam uslikala ove kontejnere u mom komšiluku, tik uz zgradu su kontejneri za sortiranje smeća (papir,plastika i ostatak smeća) i nigdje ne vidiš papirić bačen van kontejnera. Malo dalje nailaziš na kontejner za odjeću i obuću. Spakuješ u kese ono što ti ne treba od gardarobe, obuće, torbi i sl., a može dobro doći drugima, ubaciš u ovaj kontejner. Povremeno vidim ljude koji dolaze sa malim kamiončićem i voze dalje.

Pored prve prodavnice nalaze se kontejneri za metal i staklo, pa kad pođemo da šta kupimo ponesemo tegle, limenke, flaše i ubacimo u ove kontejnere. Pored je mali kontejner za plastiku, pa ako nosimo to u plastičnim kesama, onda kese bacimo u taj mali kontejner.

Lijekovi se nikada ne bacaju u smeće, već se lijepo pokupe u kese i vrate u apoteke. Sagorjevaju se u specialnim pećima, a ne da se baca u kontejnere ili okolo gdje ih mogu naći djeca, a putem kiša u zemlju. Prodavnice bijele tehnike imaju posebna mjesta gdje se može ostaviti sve što moze da zagadi čovjekovu okolinu. Svaki stan, kuća ima posebne kante za odlaganje specijalnih otpadaka (baterije) i dobije se obavijest kada dolaze da isprazne te kante.

Nadam se da će se i u našoj BiH poraditi na ovom problemu i da se neće vrane i psi skupljati okolo kontejnera, a najbolnije je što vidim ljude kako po noći traže hranu u tim istim.

Edhija Hadžimusić Mahić

 

Kontejneri za sortiranje otpada, lijevi posebno za plastiku, u sredini za papir i treći za ostali otpad u općini Trondheim u Norveškoj

Kontejneri za staklo i metal (boce, konzerve)
.
Kontejneri za doniranje odjeće koja će se opet koristiti.
.
Kontejner za odjeću i obuću (korištene, ali nepokidane)
1777 Posjeta 1 Posjeta danas