Safet Ćerimagić, humanista: Bicikla za radost bosanske djece

Safet Ćerimagić je Trebinjac koji se nakon progona Bošnjaka iz Trebinja našao u Švedskoj, u gradiću Alingsas, smještenom sjeveroistočno od Geteborga. 

Safet ima svoju firmu u kojoj prodaje i popravlja bicikla. Kad nije sezona, veći broj bicikala Safet šalje u BiH, da se podijele siromašnoj djeci. Šveđani kao human narod znaju za ove Safetove akcije pa poklanjaju bicikle koji će se poslati prema BiH. Na švedsku humanost Safet redovno doda više od pola svojih bicikala i sve to šalje za BiH. U jednoj pošiljci poslao je 180 bicikala u svoju BiH. Pedeset je poslao u Ustikolinu, pedeset u školu u Goražde, a pedeset u Istočno Goražde. Trideset bicikala je preuzeo Merhamet u Maglaju.

Nedavno je spremio i oko pedesetak bicikala u Tešanj. Dvadeset bicikala u Sarajevo u Dječiji dom Bjelave.

Safet je jednostavno human čovjek, koji ne zaboravlja ljude u BiH. Među njegovim pošiljkama je bilo i oko pedeset kompjutera za škole, tehnička roba, šivaće mašine za vrijedne bosanske žene, mnogo alata. Sve to prevozila je firma Faruka Pašića i njegovih sinova Ševala i Amina.

Posljednjih godina on plaća i prevoz tih svojih pošiljki do Bosne i Hercegovine.

Sedam hiljada olovaka je poslao djeci u BiH, po tri i po hiljade u Goražde i Srebrenicu. Jedan novinar Al Jazeere primio je od Safeta 500 košulja, koje je uz dvije tone brašna predao staračkom domu u Goraždu.

Trideset pet bicikala koje je Safet poslao u Ustikolinu, podijelio je, opet, jedan novinar, donedavni poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo. Prošlo ljeto Safet je napravio spomenik jednoj zaboravljenoj trebinjskoj porodici. Mladića Ahmeta Gatačkića su zaklali crnogorski rezervisti i bacili mu tijelo na smetljište. Otac je od tuge umro, a majka izgorjela u zapaljenoj kući. Porodica je praktično nestala.

Safet je sve vrijeme mislio na tu porodicu koja nije imala ni bliže rodbine da im napravi mezare.

Prošlo ljeto je odlučio i napravio tri mezara za Ahmeta i njegove roditelje. Na nišanu mladića Ahmeda Gatačkića Safet je dao da se ukleše: „Volite, ne ubijajte, oprostite, ne zaboravite, ne budite kao moje ubice“.

Safet šalje i novac u Bosnu, da se sirotinji kupi ogrijev za zimu i osnovne potrepštine u hrani.

U Tuzlu je otpremio dvadeset bicikala, a sada razgovara sa čelnim ljudima iz Općine Novi Grad, za novu pošiljku bicikala kao još jednu radost sarajevskoj djeci.

Jedan je od onih naših izuzetnih i plemenitih ljudi, kojima njihovu domovinu Bosnu niko iz duše ne može iščupati. Safet je humanost koja se ne zna umoriti!

Patria /S. O./

861 Posjeta 1 Posjeta danas