HAFIZI IZ LJUBUŠKOG

Prema rezultatima istraživanja do kojih je došao Hivzija Hasandedić,na današnjem području Muftijstva Mostarskog,u periodu od početka XVII stoljeća do 1992.godine djelovala su 132 hafiza,od kojih se 125 rođeni u Hercegovini,dok su ostali bili porijeklom iz Bosne.Po današnjim gradskim i seoskim naseljima broj hafiza je sljedeći:Mostar(67),Trebinje(16),Stolac(13),Konjic(10),Ljubuški(9),Ljubinje(4),Vitina(4),Čapljina(I), i Nevesinje(I).Isti autor je zaključio da se popisi muftija po mjestima ne mogu smatrati konačnim.

LJUBUŠKI

HADŽI RAŠID ef. DIZDAREVIĆ,sin Hasan-age.Rođen je u Ljubuškom polovinom prošlog stoljeća,gdje je završio mekteb,medresu i hifz.Krajem XIX stoljeća prešao je u Mostar i zaposlio se kao bibliotekar u Karadžoz-begovoj biblioteci,a bio je i doživotni mujezin njegove džamije.Imao je vrlo lijep glas/tur. mekam,a Kur'an je kao bulbul/bos.slavuj učio.

Kad je car i kralj Franjo Josip I 1910. posjetio Sarajevo,bio je pozvan da za vrijeme  njegovog boravka s Careve džamije uči ezan.Umro je 1921.godine,a sahranjen je u haremu Karadžoz-begove džamije.

 

SALIH LJUBUŠAK,sin Mehmeda.Rođen je u Ljubuškom,ali je živio u Mostaru oko 1840.godine.

 

HODŽA LJUBUŠAK,sin Mehmeda:Sudeći po ndimku,jer mu je lično ime ostalo nepoznato,rodom je iz Ljubuškog.Potpisan je kao svjedok prilikom jednog vjenčanja  u Mostaru 1850.godine,ali to ne znači da je i živio u Mostaru.

 

U ovom mjestu rođeni su još i sljedeći hafizi:

 

MEHMED-ALI ef.ĆERIMOVIĆ

 

SALIH ef. FAZLIĆ

 

MUSTAFA ef. FAZLINOVIĆ

 

Hadži HAŠIM ef. MAHIĆ

 

Ef.MEHIČEVIĆ,po ličnom imenu oca poznat kao hafiz ef. BAJRIĆ

 

HASAN ef.NOVIĆ

 

SALIH ef. ORMAN

 

SABIT ef. TANČICA

 

AHMED ef. ZUHRIĆ

 

Mehmed-Ali Ćerimović i HAŠIM ef. MAHIĆ bili su šerijatske sudije,a ostali imami i mujezini ljubuških džamija.

 

Izvor:dr.Jusuf Mulić-400 godina Mostarskog muftijsta,MO 2008.

Priredio:Kemal Mahić

1593 Posjeta 2 Posjeta danas