Martina Mlinarević u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo

 

Na sajmu knjige u Bosanskom kulturnom centru (Sarajevo 29.11.2018) gostovala je naša sugrađanka Martina Mlinarević, gdje je predstavljena njena posljednja knjiga pod naslovom „HUZUR“.Promotori i voditelji njenog predstavljanja su bili Mile Stojić,književnik i prof.dr.Nerzuk Ćurak. Dvorana je bila premala da primi sve zainteresirane za književni opus spisateljice koja zaslužuje svaku vrstu pažnje u Bosni i Hercegovini a i u regionu ovih  prostora.

HUZUR-prestavlja mir u svim dimenzijama ljudskog života. Uzurlu insan je ispunjen čovjek,spokojan,emotivno i tjelesno zdrav.

Onaj koji je spoznao da materijalno nije odrednica vrijednosti,koji je pronikao u srž duhovnosti,zavolio sebe,svoje unutarnje ja i stvorio apsolutnu ravnotežu u svom mikrosvijetu.

Huzur kao ravnoteža duše,osjećanja,ravnoteža želja i stvarnosti,mašte i realnosti.

Huzur kao iskonska sreća,jer čovjek može biti miran iako nije sretan ali ne može biti sretan ako nije miran.(Rijana Jusufbegović)

Dakle,Martina je sada HUZUR.Želimo da takva i ostane na zadovoljstvo svojih najdražih i na zadovoljstvo onih koji znaju cijeniti riječi,pisane riječi i put koji je ona odabrala.Put ljubavi i istine.

Međutim postoji i suprotna riječ,a ona glasi BIHUZUR=uznemiren,ometan od drugoga ili od nečega…

Bihuzur činiti,bihuzurluk,uzbihuzuriti=uznemiravati,uznemiriti…

Dakle,Martina je bila bihuzur,a sada je huzur.

Neka tako i ostane trajno,jer ona to zaslužuje,jer takvih je malo.

 

Kemal Mahić

.

.

.

.

.

.

.

1539 Posjeta 1 Posjeta danas