“Reakcija” najhumanitarniji sajam u BiH

Još nas samo šest dana dijeli do početka humanitarnog sajma “Reakcija” udruge Agape iz Ljubuškog. Već šestu godinu za redom, mladi aktivisti svojim posjetiteljima nude pregršt iznenađenja i dobre zabave, što je dovoljan razlog da je sajam prepoznat kao mjesto druženja prijateljima iz mnogobrojnih gradova diljem Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kada bi ste nekome rekli kako ste u dvije godine zaradili oko 50 tisuća KM, zasigurno bi dobili povratnu informaciju kako se bavite nekim “prljavim poslom”. No, ukupno u dvije godine, u oko prilike nekih mjesec dana, koliko aktivno traju pripreme za sajam, vrijedne ruke mnogobrojnih volontera i članova udruge Agape upravo su tu svotu novca skupili za potrebite obitelji Ljubuške općine. I upravo zbog toga, akcija “Reakcija” glasi kao najhumanitarniji sajam u Bosni i Hercegovini, a ova je udruga na ponos i gradu i državi.

Vesela i uzbuđujuća informacija za sve one koji #jedvačekaju sajam je ta, kako će sajam ove godine trajati 7 dana, a prošlih je godina trajao pet.
Prepoznali smo to kao dobar potez zato što grad uistinu živne u to vrijeme, sve bude puno. Neopisiv je osjećaj kada dođe bakica od 80 godina i dijete od 2, čak su i mlađu djecu dovodili. Svatko pomogne na svoj način, a mi se vodimo onom “naše malo nekom je puno” – poručili su iz Udruge.

Na glazbenoj pozornici izmijenit će se mnogobrojni izvođači, iz okolice Ljubuškog i Hrvatske, a bitna činjenica i velika njihova gesta je ta, što će sve odsvirati besplatno.
Bit će i tamburice, dalmatinskih i rocka, zaista za svakoga ponešto – kroz smijeh su kazali iz Udruge.

Kuhano vino i fritule, neizostavni su sadržaj svakog sajma za vrijeme Adventa, pa tako i ovoga. Naravno, po hercegovački je i meza uvijek dobro došla, točeno pivo i poneki uštipak, a ono što dodatno možete potražiti jesu rukotvorine mladih Ljubušaka, a njihovom kupovinom također pomažete socijalno ugroženim obiteljima.
Prema našim podatcima, broji se 300 socijalno ugroženih. Od novca koji skupimo, kupujemo pakete u koje stavljamo osnovne namirnice, a od onoga što ostane nekome kupimo drva, nekome deke, ovisi što ljudi na terenu traže. – istaknuli su.

Mladi članovi su se proteklih godina dosjetili kako će za svaku večer sajma biti potrebna ulaznica, pa su došli na ideju kako će jednu večer to biti ulje, drugu mlijeko, treću brašno, itd.. i sve naravno ide potrebitima.

Na sajmu će raditi oko 30 volontera koji će biti na usluzi svim posjetiteljima.
Volimo kazati kako je ovo sajam građana i posjetitelja, jer da nije njih, mi uistinu ništa ne bi uspjeli i zbog toga im veliko hvala – kazali su iz Udruge.

Inače, udruga Agape je aktivna kroz cijelu godinu, te se u ovoj godini mogu pohvaliti s 15 uspješnih realiziranih projekata. Uz sajam, koji je najuspješniji u njihovom radu, istaknuli su i onaj od nedavno kada su s Osnovnim i Srednjim školama čistili grad i poslali poruku svim građanima BiH.

Svi oni koji ne znaju gdje će 15. prosinca, Ljubuški i akcija “Reakcija” su idealno odredište za druženje s ekipom.

Marijeta Petković | Pogled.ba

Ljubuski.net

841 Posjeta 1 Posjeta danas