Kakav je odnos Ljubušaka prema okolišu?

Generalno mišljenje Ljubušaka je kako je svijest o očuvanju okoliša u našem gradu na niskoj razini, rečeno je na sinoćnjoj tribini “Jesmo li ekosvjedni?”, koja je u organizaciji Udruge mladih Agape, održana u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom.

Podsjetimo, mladi iz Udruge Agape ovog listopada su radili na projektu OktoberMest – prikupljali su i odvajali otpad na četiri lokacije našeg grada, a tom prilikom su se iz prve ruke mogli uvjeriti kako se brojni građani neodgovorno ponašaju prema okolišu, bacajući razne otpatke u prirodu.

Također su Agapeovci u sklopu projekta provodili anketu među Ljubušacima i došli do podataka kako velika većina misli kako je potrebno mijenjati svijest građana što se tiče zaštite prirode.
Tvrđava hercega Stjepana simbol je našeg grada i simbolično upravo smo na toj lokaciji pronašli najviše otpada”, opisala je Iva Bilić, iz Udruge mladih Agape, kakav je odnos Ljubušaka prema okolišu.

Nakon što je ona predstavila rezultate akcije, predavanje o važnosti očuvanja okoliša održala je Milena Šijan, koja se od 2002. bavi zaštitom prirode i održivim razvojem kao savjetnica i voditeljica brojnih međunarodnih, EU i nacionalnih projekata.

Nakon tribine, razvila se rasprava među nazočnima, a pokušalo se doći do konkretnih zaključaka što je potrebno učiniti u našem gradu kako bi se zaštita okoliša podigla na veću razinu.

Zaključeno je kako je, uz potrebu promjene svijesti građana, potrebno povećati broj kanti za smeće na Bajeru, održavati izobrazbe građana, mapirati gdje se nalaze divlja odlagališta…

Radio Ljubuski

Ljubuski.net

939 Posjeta 1 Posjeta danas