Preminuo bh. geograf Ibrahim Bušatlija, omiljeni “profa” generacija studenata

Profesor Bušatlija predavao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, Poljoprivrednom fakultetu i Fakultetu političkih nauka.

Tokom svog života objavio je više stručnih radova, studija, priručnika i udžbenika, među kojima i “Kras Bosne i Hercegovine”, “Neum i bosansko primorje” te “Visoke planine BiH”.

Jedan od njegovih studenata, profesor geografije Gimnazije Dobrinja Vedran Zubić, koji je u 2017. godini proglašen najboljim profesorom u BiH, prisjetio se Bušatlije u razgovoru za Klix.ba.

“Imao sam tu čast da me profesor Bušatlija uči četiri godine. Taj čovjek bio je živa enciklopedija i zaslužan je što je čitavom nizu ljudi, kojima je on četiri i po decenije predavao, ostao u pozitivnom ljudskom i naučnom sjećanju. Znao je i iz penzije dolaziti da nas uči. Mnogo toga nas je naučio i mnogi će se sjećati susreta s njim, kafa, terenskih nastava i druženja. Bio je profa koji je želio raditi sa studentima. Nije nas izbjegavao ni na kafi, što studentima uvijek znači. Bio je institucija. Nekada nije birao riječi, ali nama je bilo idealnije na taj način slušati njegova predavanja. To je jedan doajen geografije koji se zadugo neće ponoviti na ovim prostorom. Možemo ga komotno porediti sa Jovanom Cvijićem”, kazao nam je Zubić.

Brojni nekadašnji studenti prisjetili su se profesora Bušatlije putem društvenih mreža. Njegova plemenitost, kažu, bila je nemjerljiva. Mnogi ga nazivaju junakom prošlih i sadašnjih vremena te vitezom od Bosne.

“Jednom rječju, to je zaista bio ljudina. Predavao je i mojim roditeljima i u onaj vakat plaćao je odlazak na ekskurziju studentima koji nisu imali novca. To dovoljno govori o njemu”, istakao je Zubić.

Profesor Bušatlija bio je odlikovan Srebrenom plaketom Narodne tehnike, Spomen plaketom Geografskog društva BiH, Plaketom Univerziteta u Sarajevu te Priznanjem Speleološkog društva BiH.

Klix.ba
1449 Posjeta 1 Posjeta danas