Prva proljetna razglednica iz Mostara: Stari grad je idealan za selfie

Stari most u Mostaru vjerovatno je neprepoznatljiviji simbol u našoj državi i najfotografisaniji. Kad na pretraživaču utipkate “Bosnia and Herzegovina” od dvadesetak prvih fotografija pola će biti Mostar, Stari most ili Stari Grad. S modernim tehnologijama i društvenim mrežama fotografiju može i mora napraviti svatko, tako da su turisti postali prije svega fotografi, samog sebe i prostora kojeg posjete.

Svaka šetanja Starim Gradom u Mostaru svjedoči o današnjoj ljudskoj potrebi da fotografišu i budu fotografisani, a ako se zagledate možete uočiti različitete tehnike. Turisti iz Azije će vas podsjetiti da selfie štapovi još uvijek nisu potpuno odbačeni. U manjini su oni koji zaduže nekog drugog za fotografisanje, posebno kako je to nekad običaj bio – slučajnog prolaznika.

Nakon toliko fotografisanja začudite se da ima onih koji samo šetaju, koji ne drže telefon u ruci, onih koji uživaju u hrani i vinu ili jednostano u samo razgovaraju gledajući Stari most.

Osim hiperaktivnih fotografa u Staro Gradu i ulicama oko njega možete sresti i one koji pripremaju scenografije za još bolje fotografije, građevinske radnike koji dovršavaju ono što se zimus nije stiglo uraditi, a turistička sezona već počela. Tu je i pokoji automobil u pješačkoj zoni ili putnik namjernik kojem ugostiteljski objekat nije potreban da odmori dušu i zapali cigaretu.

Klix.ba, pise R.D.

 

883 Posjeta 1 Posjeta danas