Izrada porodičnog stabla

Porodično (gensko, genealoško) stablo je slika porodičnih veza u obliku sheme ili teksta. Sheme su raznolike (izrađene ručno ili na računaru, silazne i uzlazne, proste ili složene, samo po muškoj ili ženskoj liniji itd) zavisno od ambicija autora. To je razgranat popis imena i prezimena i drugih podataka članova uže i šire porodice, svojevrsna dokumentirana historija porodične loze i dio ličnog i porodičnog identiteta.

Izvori podataka za porodično stablo su sjećanja rođaka, nišani, porodične fotografije, oporuke, internet, katastar, smrtovnice, diplome i drugi lični dokumenti, podaci iz ostavinske rasprave, matične knjige, pisma, čestitke, pojedinosti o služenju u vojsci ili podaci o školovanju, podaci sa radnog mjesta, biblioteke, stare novine i podaci iz arhiva (rijetko dostupni). Pored imena i prezimena, datuma rođenja i smrti i datuma vjenčanja mogu se navesti zanimanje, mjesto boravka i nivo obrazovanja. Ne smeta ako se navede i nadimak (ne znam nijednog ljubuškog Bošnjaka koji nema nadimak!), neka posebna osobina koja ga odvaja od sredine, lokacija rodne kuće, lokacija stanovanja, mahala, legende i anegdote vezane za njegovu ličnost itd. Zapravo, time stablo postaje samo sadržajnije i zanimljivije. Izvor je i jedan jedini sačuvani sidžil ljubuškog kadije (više od deset ljubuških sidžila je propalo nebrigom drugih!), ako se ikada prevede na bosanski jezik. To mogu biti i rijetka stručna i naučna istraživanja o prezimenima i porodicama.

Podaci moraju biti tako složeni da su svi porodični odnosi jasni, bez dilema. U početku stablo ima praznina, ali neka to ne obeshrabruje; strpljenje je majka svakog uspjeha.Do podataka o svom genskom stablu ne dolazi se uvijek lako. Jednom prilikom na Vodici sam sreo mlade ljude iz Beograda koji su se zanimali za Semizovu kulu i detalje o članovima ove ugledne srpske porodice.

Ispred svih podataka genskog stabla po vrijednosti su imena i datumi.

Divno je ako se u pravljenju porodičnog stabla uključe djeca. Tako djeca znaju odakle potiču i ko su im preci.To je posebno značajno za ljubuške muslimane razasute po čitavom svijetu. Tako se rodni grad, njegove mahale i likovi spašavaju od ponora zaborava i bar malo i privremeno odloži tuga neprebolna u tuđoj zemlji kroz sjećanja.

Dipl. ing. mašinstva Ahmet Mahić je u toku izrade svog porodičnog stabla. Pedantno i sistematično godinama skuplja podatke o svojoj porodičnoj lozi. Uz njegovu dozvolu, ovdje se iznosi njegovo porodično stablo sa mamine strane na osnovu kazivanja njegove majke i zapisa Halida Konjhodžića:

„Ovo pišem na osnovu kazivanja moje majke Emire Mahić, rođ. Dizdarević i na osnovu zapisa Halida Konjhodžića.

Moj pradedo sa mamine strane je Alija Konjhodžić.

Moja pranena sa mamine strane je Fatima rođ. Muminagić.

Djeca Alije i Fatime:

  1. Imšir
  2. Jusuf
  3. Halid
  4. Kasim
  5. Hatidža
  6. Hava
  7. Hakija
  8. Hafiza
  1. Imšir

Nije se ženio. Bio je fabrikant kože. Zanat je izučio u Berlinu. U Sarajevu je imao bife. Bio je prijatelj sa dr Mehmedom Spahom. Umro je u Sarajevu 1937. godine.

  1. Jusuf

Nije se ženio. Bio je mehandžija. Umro je veoma mlad u Ljubuškom.

  1. Halid

Supruga Hasna Hasanagić iz Čapljine. Djeca: Fatima (1928), Fadila (1929) i Fahrudin (1931).

3.1. Fatima je radila kao službenica u banci, nije se udavala.

3.2. Fadila se udala za Voljevac Džemala (1930). Imaju sina Mirzu (1967). Radila je kao medicinska sestra u Vojnoj bolnici u Sarajevu.

3.3. Fahrudin (Fahro) oženio je Višnju Tamhina. Imaju sina Maka (1977).

 

 

 

 

 

 

Konjhodžić Fahro, poznati jugoslavenski filmski, kazališni i televizijski glumac (Sarajevo,

13.I.1931 – Zagreb, 27.V.1984).

  1. Kasim*

Rođen 1898. godine u Ljubuškom, poreznik, umro u Bosanskoj Gradišci 1966. godine. Oženio Azeminu (Arzeminu) rođ. Filipović (1915-1945) iz Glamoča. Djeca: Emira, Adila, Senada, Halid i Mirza.

4.1. Emira

(zvali su je i Enisa), profesorica, rođena 1932. godine, umrla 1984. godine. Emira se udala za prof. dr historije umjetnosti Karamehmedović Muhameda. Nisu imali djece. Muhamed je imao kćerku iz prvog braka.

4.2. Adila

Rođena 21. juna 1935. godine u Bosanskom Petrovcu, nastavnica. Udala se za Ibrahimović Faruka. Djeca: Farad i Lejla.

4.3. Senada

Rođena 1938. godine u Cazinu, nastavnica. Umrla 2003. godine. Senada se udala za Hazima Ljutovića. Djeca: Selma i Rijad.

4.4. Halid

Rođen 1933. godine, pukovnik JNA, doktor i profesor. Supruga Zinka rođ. Pračić (1946). Djeca: Sanela (1965) i Karim (1969).

4.4.1. Sanela je 1965 . godine završila Muzičku akademiju u Beogradu. Suprug Slavko Todorović iz Beograda. Djeca: Adrijan i Danijel. Žive u Kanadi. Sanela nosi prezime Konjhodžić.

4.4.2. Karim je završio Personalni fakultet u Štokholmu. Živi u Štokholmu. Supruga Lena Bjorndaht. Djeca: Selma Bjorndaht Konjhodžić, Simon Bjorndaht Konjhodžić i Sara Bjorndaht Konjhodžić.

Karim i Lena su rastavljeni.

4.5. Mirza

Rođen 5.11.1936. godine, umro 16.8.1937. godine.

  1. Hatidža

Hatidža (1901-1987) se nije udavala. Podizala je djecu brata Halida poslije njegove smrti zajedno sa sestrom Havom.

  1. Hava

Hava se nije udavala. Živjela je u Sarajevu sa sestrom Hatidžom. Umrla je 1967. godine. Podizala je djecu brata Halida poslije njegove smrti.

  1. Hakija

Rođena 1893. godine. Udala za nekog Ljubušaka koji je došao iz Turske. Sedam dana kasnije saznalo se da ima ženu u Turskoj. Brak je rastavljen. Hakija se nikad više nije udavala. Prema maminom kazivanju bila je veoma lijepa. Umrla je 28.11.1941. godine.

  1. Hafiza

Hafiza (1894-1964) je moja nena. Suprug Hasan Dizdarević (1878-1931), djeca: Emira (1924-2018) i Samija (1927-1983). Emira je moja mama“.

*Poslije prve supruge Kasim je oženio Raziju Kulenović iz Bosanskog Petrovca. Kasimova djeca su je zvala „tetka“.

Napomena

U izgradnji porodičnog stabla ljubuških Bošnjaka mogu pomoći ovi izvori:

  1. Sadiković H. Iz prošlosti Ljubuškog. Stalni birački spisak svih pravnih birača glasačkog mjesta Ljubuški, džemata Ljubuški, sresko vakufsko mearifsko povjerenstvo Ljubuški, izbornog okruga mostarskog. Prilog 5, 493 – 508.
  2. Sadiković Halid. Ljubuški memento (1878-1918). Ijana za „Hidžasku“ željeznicu, 141 – 143.
  3. Sadiković Halid. Ljubuški memento (1978-1918). Dobrovoljni prilozi za „Hilal-i-ahmer“, 203 – 219.

Halid Sadiković

7923 Posjeta 2 Posjeta danas