Plastenik i organski uzgoj cijele godine

Na farmi Udruženja Nešto Više u Humilišanima kod Mostara juče je održana besplatna edukacija pod nazivom “Proizvodnja organskog povrća u zaštićenom prostoru”, a u okviru projekta Udruženja, koga podržava Julia Taft Refugee Fund.

Učesnici su imali priliku razgovarati o važnosti proizvodnje i konzumacije hrane uzgojene prirodnim metodama, te razmijeniti svoja iskustva i planove za budućnost.

Muhamed Garib, dipl.ing.agr., upoznao ih je sa vrstama i prednostima zaštićenih prostora, odlikama organske proizvodnje, metodom mješovite sadnje biljaka – kako uzgojiti više na manjim prostorima, ranom i kasnom proizvodnjom, te demonstrirao i kako napraviti plastenik za nekoliko sati i stotinjak KM reciklirajući i koristeći materijale i alate koje uglavnom možemo pronaći na svakom imanju. Nakon teoretskog dijela, učesnici su obišli imanje Nešto Više, te i uživo vidjeli ono o čemu se govorilo u učionici.

Besplatne edukacije se nude za sve zainteresovane da se upuste u svijet organske proizvodnje hrane, za svoje potrebe ili za tržište. Planirane su još tri subotnje sesije: Uzgoj organskih presadnica (13. 4.), Prirodna zaštita i prihrana biljaka (27.4.) i Sušenje organskih proizvoda prirodim putem i korištenjem sušare (11.5.).

Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem sms poruke ili Vibera na broj 066 711 277, te poslati ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona. Broj mjesta je ograničen.

(NovaSloboda.ba)

1013 Posjeta 1 Posjeta danas