Federacija BiH dobila sedam novih gradova

Dom naroda Parlamenta FBiH danas je na prijedlog Vlade Federacije Bosne i Hercegovine po skraćenom postupku razmatrao prijedloge zakona
o Gradu Čapljina, Gradu Ljubuški, Gradu Gradačac, Gradu Visoko, Gradu Gračanica, Gradu Srebrenik i Gradu Živinice.Zastupnički dom Parlamenta FBiH ranije je usvojio ove prijedloge, a danas ih je potvrdio i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Predstavnik Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine obrazložio je federalnim delegatima prijedloge zakona koje je u proceduru uputila Vlada Federacije BiH. Iz resornog ministarstva kazali su da su sve zakonske procedure ispoštovane da bi ovi zakoni bili usvojeni.

Delegat Hajrudin Halilović (A-SDA) je u toku rasprave kazao kako on smatra da općine koje su predložene za gradove ne ispunjavaju uslove.

On je rekao da je upitno dosta stvari u vezi s predloženm općinama, počevši od stanovništva, kulturno-historijskog naslijeđa i tako dalje.

“Neka sela su veća od današnjih kandidata za gradove”, kazao je Halilović dodajući da će se i “koride bikova” početi proglašavati kulturnim manifestacijama te da u FBiH ako se ovako nastavi više neće biti općina već će sve administrativne jedinice biti gradovi.

Klix.ba

818 Posjeta 1 Posjeta danas