RAŠTIKA (Brassica oleracea var. acephala)

Kad biste bili primorani da izaberete samo jedno povrće za cijeli život,to bi svakako trebala da bude raštika-smatra George Mateljan,priznati stručnjak za zdravu ishranu.I zaista,ovo zeljasto mediteransko povrće smatra se jednom od najzdravijih namirnica.

Raštika je višegodišnja biljka koja formira stablo visoko do 80-100 cm,sa lisnom rozetom na vrhu.Za ishranu se koriste veliki plavičastozeleni,sočni listovi,i to zimi(jer ljeti gube na ukusu i žilavi su).Beru se tokom cijele zime i u rano proljeće,ali im je ukus najbolji poslije prva dva mraza!

Raštika je veoma otporna na hladnoću,ali dobro podnosi i visoke temperature.U prošlosti je vjerovatno gajena na širem području Balkana,a danas se zadržala u dinarskim krajevima.U Hercegovini gotovo da nema bašče bez ovog povrća,a slično je i u Crnoj Gori.Uspijeva i na slabijim zemljištima i većim nadmorskim visinama.Listovi se beru postepeno,odozdo prema gore.Od njih se mogu pripremati razna jela.Dobro se kombinuje sa krompirom i mesom,a odlična je i za sarmice-(japrak).

„Titulu“ najzdravijeg povrća raštika je stekla zahvaljujući izuzetnom sastavu,bogatstvu vitamina,minerala,vlakana,antikacerogenih materija.Osim toga,odlična je izvor vitamina C-samo 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za ovim vitaminom.Sadrži i vitamine B i E,veliku količinu kalcija,cinka,mangana i folne kiseline,antioksidanasa luteina i zeaksantina.Zbog jake ćelijske strukture,ima veću nutritivnu vrijednost kada se skuha nego dok je sirova.U 100 g jestivog dijela ima svega 27 kalorija.

Zahvaljujući ovakvom sastavu,raštika veoma pozitivno utiče na zdravlje:snižava povišen krvni pritisak,smanjuje rizik od bolesti srca i krvotoka.Efikasna je u snižavanju holesterola.Jača imunitet i poboljšava zdravlje očiju.Kalcij iz raštike jača kosti i preventivno djeluje kod osteoporoze.Mangan aktivira enzime,između ostalih i onaj koji pomaže organizmu da iskoristi vitamin C.Odlična je za trudnice,a zbog visokog sadržaja flavonoida kempferola,pomaže u prevenciji raka jajnika.

Sok koji se dobija cijeđenjem svježih listova i stabljika raštike,kada se redovno uzima,u narodu je poznat lijek za giht,bronhitis i probleme sa cirkulacijom.

Od ovog povrća se najčešće spremaju ukusna variva,posna sa krompirom,ali i sa suhim mesom.Mnoge domaćice kombinuju svježe i suho meso.Važno je da se lišće raštike ne prekuha,jer onda postaje gorko i gubi veliki dio hranljivih materija.

 

Izvor:Zeleno je zdravo(Žena IN);br.33.2019.

2475 Posjeta 2 Posjeta danas